В скоро време руснаци няма да имат право нито да купуват, нито да продават имоти на територията на Европейския съюз. Това включва предложението на Еврокомисията за налагане на най-строгите санкции срещу Русия досега, съобщи „Блумбърг“, като се позовава на правния документ на изпълнителната власт на ЕС.

Шестият пакет от ограничителни мерки включва поетапно петролно ембарго, удар по най-големия кредитор на страната – Сбербанк, както и забрана за излъчване в европейския ефир на три големи държавни радио- и телевизионни оператори, съобщи Ройтерс.

Действията са в отговор на продължителните ожесточени бомбардировки срещу украински градове, както и на неочакваните мащабни военни учения в съседен Беларус, който е близък съюзник на Москва.

Близо 10 седмици след началото на войната, която уби хиляди хора, изтръгна над 5 млн. украинци от домовете им и срина със земята градове в Източна и Южна Украйна, Русия засили атаките и в западната част на страната отчасти за да наруши доставките на оръжия от Запада.

Засилвайки натиска върху вече разбитата руска икономика на стойност почти $ 1,8 трилиона, ЕК предложи

постепенно прекратяване на вноса

на руски суров петрол през следващите 6 месеца и на рафинирани продукти до края на 2022 г. Цената на петрола „Брент“ скочи три пъти след обявяването на новината, достигайки повече от $ 108 за барел.

Планът, ако бъде одобрен от всичките 27 членки на ЕС, ще бъде преломна точка за най-големия търговски блок в света, който в момента е изключително зависим от руската енергия и трябва да намери алтернативни доставки бързо. Засега Унгария иска да бъде освободена от забраната, въпреки че заедно със Словакия ще им бъде даден срок до края на 2023 г., за да се откажат от руския петрол поради високата им зависимост.

„Не виждаме никакви планове или гаранции за това как може да се управлява преход въз основа на настоящите предложения и как ще бъде гарантирана енергийната сигурност на Унгария“, каза говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач. Ако ЕК позволи изключения от ембарго за руския петрол, България ще се възползва от правото си да поиска такова изключение, заяви в интервю за „Капитал“ вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Официален представител, запознат с разговорите, поясни, че все още няма споразумение и се очаква пратениците на ЕС да опитат да се договорят на срещата в четвъртък. Има надежди посланиците на 27-те правителства на ЕС да приемат предложенията на ЕК още тази седмица, което ще им позволи да ги превърнат в закони скоро след това.

„Путин трябва да плати цена,

висока цена за своята брутална агресия“, заяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент в Страсбург. „И нека бъдем наясно, няма да е лесно, защото някои държави членки са силно зависими от руския петрол, но ние просто трябва да го направим“, добави тя и предизвика аплодисментите на депутатите.

Междувременно Япония обяви съгласието си да пренасочи за трети страни към Европа втечнен природен газ, въпреки че ЕС все още не е предприел спирането на руския, който се използва за отопление на домове и производство на електроенергия в целия блок.

Паралено с това Русия забрани на премиера на Япония Фумио Кишида и на още 62 японски граждани да влизат в страната. Руското министерство на външните работи оправда санкциите с „неприемливата реторика, клеветите и преките заплахи“, отправени от японските власти. Освен премиера в черния списък попадат главният секретар на правителството, министрите на външните работи и на отбраната, както и редица други високопоставени представители на японските власти.

Освен петрола последният кръг от санкции предлага да се удари и Сбербанк,

най-големият кредитор на Русия,

добавяйки я към списъка с няколко банки, които вече са отрязани от системата SWIFT. „Удряме банки, които са критични за руската финансова система и способността на Путин да извършва унищожаване“, обясни Фон дер Лайен.

За момента Сбербанк не е коментирала. Кредиторът, който напусна почти всички свои европейски пазари още през март, по-рано заяви, че допълнителни санкции няма да имат значително влияние върху операциите, които извършва.

Фон дер Лайен допълни, че още високопоставени руски военни служители ще бъдат изправени пред замразяване на активи, които притежават на територията на ЕС, а също и ще получат забрани за пътуване. Списъкът, който предстои да бъде одобрен от страните членки, включва 58 души. Сред тях са военни, разследвани за извършени престъпления в Буча и Мариупол. Включени са и съпругата, дъщерята и един от синовете на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. В него е и Андрей Липов, шеф на Роскомнадзор. Изпъкна и името на патриарх Кирил, предстоятелят на Руската православна църква. Съюзът ще забрани и на европейски счетоводители, консултанти и специалисти да работят за руски компании.

Държавните телевизионни оператори „РТР Планета“ и R24 ще бъдат изключени от европейския ефир.

Фон дер Лайен предложи план за възстановяване на Украйна, след като конфликтът приключи, вероятно стойност стотици милиарди евро. „В крайна сметка това ще проправи пътя за бъдещето на Украйна в ЕС“, добави тя.

Кремъл заяви, че разглежда различни варианти в отговор на санкциите, като предупреди, че те значително ще увеличат разходите на европейските граждани.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу посочи, че неговите военни ще разглеждат транспорта на НАТО, превозващ оръжия в Украйна, като цели, които трябва да бъдат унищожени, предаде РИА Новости. НАТО поясни, че отделните държави членки изпращат военни доставки, но не и войски.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar