Само прокуратурата се оказа доволна от условната присъда на пловдивския лекар д-р Иван Димитров за убийството на крадеца Жоро Джевизов-Плъха. От държавното обвинение не са внесли протест срещу произнесеното на 10 март т. г. от Апелативния съд в Пловдив наказание, защитата на д-р Димитров и близките на жертвата обаче обжалват.

В нощта срещу 2 март 2018 г. дрогираният Жоро Джевизов, осъждан 9 пъти, влязъл в двора на д-р Димитров на ул. „Лука Касъров“ в Пловдив. Разбил катинара на един от гаражите, ползван от лекаря като работилница, и започнал да подготвя за изнасяне, каквото си харесал. Д-р Иван Димитров забелязал, че в работилницата свети, но решил да загаси лампата на сутринта. Малко по-късно видял, че в двора вече е тъмно, а вратата на гаража е открехната. Взел пистолета си „Валтер“, за който нямал разрешително, и слязъл долу. Усетил, че в гаража има някой, и към него полетял нож, който го ранил в крака. Д-р Димитров извикал: „Стой, полиция!“, но Жоро Джевизов не се подчинил, хвърлил го него друг предмет (какъв точно, така и не беше установено) и лекарят стрелял. Джевизов се скрил в гаража, докторът го приканил да се предаде, но крадецът го замерил с метална табела и последвали още 2 изстрела. След това двамата хукнали в различни посоки. Жоро Джевизов успял да стигне до кола, спряна на метри от двора. Рано сутринта бил намерен мъртъв на капака й.

Повдигнатото обвинение на лекаря беше за убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана и два различни съства на Окръжния съд в Пловдив го оправдаха с мотива, че той не е имал друг начин да се защити, освен да стреля. Състав на Пловдивския апелативен съд обаче обяви д-р Димитров за виновен и му даде присъда от 2,5 години условно с изпитателен срок от 4 години. „В описания случай защитата на Димитров явно не е съответствала на характера и опасността на нападението – заради хвърлен нож, при това от разстояние, и табела, той е произвел няколко изстрела по тялото на Джевизов, един от които е засегнал жизненоважен орган. Това показва, че е използвал по-интензивно средство за отбрана от използваното от последния, с което е превишил пределите на неизбежната отбрана“, е записано в митивите към съдебния акт.

Прокуратурата поиска д-р Димитров да бъде осъден, но условно. Затова и не последва протест. Адвокатите на лекаря обаче настояват, че той трябва да бъде оправдан, а защитникът на родителите на Джевизов иска ефективна присъда. Така се чака насрочване на делото във ВКС.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar