За пореден път ГЕРБ обмисля поправки в Изборния кодекс, с които да позволи на лишените от свобода да гласуват на избори. Това стана ясно вчера на заседание на парламентарната правна комисия. Управляващите са се активизирали заради натиска от страна на Българския хелзинкски комитет (БХК). Правозащитниците настояват да бъдат приети препоръките на авторитетната Венецианска комисия и на ОССЕ в тази посока.

Партията на Бойко Борисов вече предложи веднъж такава промяна през 2016 г. И тогава мотивът беше, че трябва да се съобразим със стандартите, налагани от чужбина. Инициативата на ГЕРБ обаче не получи подкрепа в парламента заради съпротивата на БСП. Социалистите се противопоставиха с мотива, че подобна промяна в избирателните права може да се реализира само с поправка в конституцията.

Вчера правосъдният министър Цецка Цачева съобщи пред правната комисия, че е получила писмо от БХК, в което въпросът се повдига отново във връзка с предстоящите евроизбори през 2019 г., както и заради спечелено съдебно дело срещу България в Страсбург. В писмото се посочва, че преди да наближат изборите, трябва да се помисли за промяната в основния закон, за която се говореше преди две години. Правосъдният министър обаче прехвърли топката на депутатите с аргумента, че нейното министерство не можело да предлага нито конституционни, нито законови промени.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов потвърди, че също е получил писмо от комитета по темата. Той напомни, че според правен анализ на ГЕРБ от 2016 г. гласуването е възможно за лишени от свобода за леки престъпления. Това становище обаче не се приело навремето от останалите политически сили. „Ще търсим възможност да подновим законодателната инициатива. Но не мога да кажа, че ще има възможност за инициатива за изменение на конституцията“, заяви Кирилов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar