Отнемането на имоти и пари за над 3,6 млн. лева, собственост на осъдения до живот Георги Вълев от Килърите, ще бъде решено на дело за конфискация, насрочено за 21 юни. Според източници на „24 часа“ над 2 млн. лева от тях са от сделки в Царево и Слънчев бряг.

Великотърновският бизнесмен излежава доживотна присъда за поръчителство на две убийства, извършени от бандата за мокри поръчки – т.нар. Килъри. Освен Георги Вълев с такива присъди са Петър Стоянов-Сумиста и Васил Костов-Кеца.

През декември м.г. Върховният касационен съд (ВКС) се произнесе окончателно за тримата с най-тежки присъди – до живот без право на замяна. Те са замесени в

ликвидирането

на търновския

адвокат

Петър Лупов

и бизнесмена Румен Рачев. 57-годишният юрист бе застрелян в гаража му на 25 март 2009 г., а Рачев – на 3 юли с. г.

Вълев и Сумиста бяха обвинени от прокуратурата като подбудители на убийствата, а Васил Костов-Кеца – и като помагач. Преките извършители на разстрелите изчезват безследно. Труповете им бяха открити, овързани с бодлива тел, над софийското село Железница.

Делото за конфискация срещу предприемача милионер Георги Вълев бе образувано в окръжния съд във Велико Търново на 2 февруари по предявено мотивирано искане от новата мегаструктура „Антикорупция“. Основанието –

Вълев е признат

за виновен и

за лихварство

В периода 2000-2009 г. той извършвал неразрешени банкови сделки и получил значителни неправомерни доходи.

Искът обхваща 41 имота и средства от продажба на имущество, за които се счита, че са придобити от престъпна дейност. Съдът ще решава за конфискация на остатъка от състоянието на Вълев и съпругата му Анелия и фирмата „Поликомерс – Г“, представлявана от сина им Антон Вълев.

Комисията иска отнемане в полза на държавата на 2 045 865 лв. от сделки с атрактивни имоти по Южното Черноморие. Според иска 686 495 лв. е действителната стойност, получена от разпореждане с недвижим имот на крайбрежната алея в Царево с площ 14 040 кв. м.

Други 161 830 лв. взел търновският хотелиер от сделка с урбанизиран поземлен имот от 788 кв. м в промишлената зона на Царево, предназначен за ниско застрояване – до 10 м.

Близо 1,3 млн. лева пък е сумата, получена от Вълев за урегулиран парцел от 8238 кв. м по ПУП на Слънчев бряг-запад. Според искането на Комисията за отнемане на престъпно имане разпореждането с имота е извършено на два етапа – през юли 2004 г. търновският бизнесмен прави сделка за 1/2 идеална част срещу сумата 648 770 лв. Останалата половина от комуникативния парцел, граничещ с 3 улици, е прехвърлена на 8 септември 2004 г. срещу същата сума.

Предмет на иска е и 1 дка изоставена нива в землището на с. Резово, местност Бозалъка.

Имотът е с

ограничения да

се ползва

съобразно Закона

за биологичното

разнообразие

и е прехвърлен с дарение.

Комисията за незаконно придобито имущество иска и 146 150 лв., представляващи погасителни вноски по банкови кредити и овърдрафт, отпуснати през 2007 г. Сред по-крупните суми са и 42 100 лв. от продажба на магазин за хранителни стоки в Търново.

Окръжният съд в Търново ще търси от Вълев и 5000 лв., представляващи номиналната стойност на придобитите 500 дружествени дяла от капитала на „Европа – Палас“ ЕООД, както и 36 355 лв., получени от продажбата на 251 дяла от капитала на „Венид – Съни инвестмънт“ ООД.

От имотите, които може да бъдат конфискувани в полза на държавата, са два етажа от търговската къща в центъра на Велико Търново. Съпрузите Вълеви притежават целия втори етаж от сградата от 112,46 кв. м заедно с мансардния етаж и тавана. Имотът на главната ул. „Васил Левски“ 1, който е до парк „Майка България“, от години е отдаден под наем на компания за недвижими имоти.

Сред описаните за отнемане недвижимости, придобити чрез престъпна дейност, са още 458 идеални части от дворно място с площ 2474 кв. м в Арбанаси, половината от имот от 137 кв. м с двуетажна жилищна сграда на ул. „Иван Вазов“ 33 във Велико Търново, 1/2 идеална част от 1422 кв. м парцел за жилищно строителство в кв. „Картала“.

От съда се иска отнемане и на

стотици декари

изоставени ниви,

гори, дворни

места и парцели

с къщи

и постройки на фамилията в Еленско, Стражишко, Свищовско, Лясковско.

На основание на Закона за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност, се иска обявяване за недействителни на нотариални актове, с които Георги Вълев и съпругата му продават на „Поликомерс – Г“ през 2007 г. няколко имота във Велико Търново, Арбанаси, с. Големаните, Килифарево, лясковското село Джулюница. Става дума за незастроен парцел за жилища от 1422 кв. м във Велико Търново.

Още един с площ 919 кв. м на ул. „Теодосий Търновски“, ателие и право на строеж в прилежащо дворно място на същата улица, както и 850 кв. м двор с къща и стопански постройки в Арбанаси и др. също могат да бъдат отнети в полза на държавата.

Това е втори опит да се сложи ръка върху остатъка от империята на осъдения търновски хотелиер, след като през септември 2011 г. по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество в София бе наложена забрана върху разпореждане с активи на Георги Вълев, Анелия Вълева и фирмите „Саут коуст инвестмънт“ ООД и „Поликомерс – Г“ АД.

Тогава бе

запорирано

имущество за

над 9 млн. лв.

и поискана

конфискация

на 54 имота

на Георги Вълев. По това време той вече бе с обвинение по делото „Килърите“, но според разследване на в. „Борба“ съумява да прехвърли от ареста най-големите хотели и бази, които притежава. Той прави сина си свой пълномощник и успява да препродаде емблематичната сграда на бившия окръжен съвет срещу Царевец за 2,3 млн. лв.

Чистата печалба само от тази сделка е почти милион, тъй като Вълев купи същия имот от общината за 1,3 млн., припомня изданието.

През лятото на 2016 г. пък гръмна новината, че окръжният съд във Велико Търново е постановил частична отмяна върху запорираните движими и недвижими имоти и дялове в дружества на Георги Вълев, приемайки, че за тях той има законни източници на средства.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar