Заместник-директорът на Централният софийски затвор – Анатоли Борисов е отстранен от поста си, съобщи Нова. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Цецка Цачева при изслушване в Правната комисия в парламента.

Причината за отстраняването от длъжност на Борисов е бягството на двамата рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев.

Прокуратурата разследва общо 12 служители на затвора, допуснали грешки, които позволили на затворниците да избягат.

Цачева информира, че броят на наказаните с пробация престъпници намалява. Обсъждала се идея инспекторите, които обичайно се занимават с това да бъдат командировани на работа в затворите. Те биха могли да помагат при охраната.

От думите на мин. Цачева стана ясно, че се изследват и средствата за заглушаване в местата за лишаване от свобода.

Водят се проучвания за устройства, които ще могат да заглушават дронове.

Одит е започнал в три затвора, обясни мин. Цачева. Тя заяви, че през изминалите почивни дни се провели внезапни проверки в различни места за лишаване от свобода.

Открити при проверките са забранени вещи в някои от килиите.

Издирването на двамата бегълци от Централния софийски затвор Владимир Пелов и Радослав Колев продължава активно и властите призовават всеки, който има информация за тях, да се свърже с полицията. До момента от двамата няма и следа.

Припомняме, на 5 април вътрешният министър Валентин Радев съобщи, че в ведомството са получени над 100 сигнала за двамата бегълци. По думите на министъра едва 30 от сигналите е вероятно да са достоверни. Въпреки това всички сигнали се проверяват.

Бягството на двамата стана повод опозицията в лицето на БСП да поиска оставката на министърът на правосъдието Цецка Цачева и вътрешният министър Валентин Радев.

Впоследствие и лидерът на „Воля“ Веселин Марешки пожела Цачева да подаде оставка. От своя страна правосъдният министър заяви, че оставката е лесна, но неефективна мярка.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar