Депутатите ще продължат да заседават всяка седмица, а не през една, като през това време изработват законите по комисии, каквато идея има председателката Ива Митева. Тя все пак е предложила на всички партии да помислят над предложението ѝ и да решат дали след време да не променят правилника си.

    Парламентите в чужбина работят така, изложила Митева още на първия председателски съвет, а почти всички шефове на политическите сили подкрепили идеята. Само Мая Манолова възразила, защото не била сигурна, че ще се възприеме добре от обществото.

    „Всички сме на мнение, че свърши времето на бързото законодателство. Честото изменение на закона го превръща като в мода. Кърпене, кърпене, кърпене.

    Самата конституция има 5 поправки, 4 са за съдебна власт. Като че само имитираме някакви изменения и пак сме се върнали там, откъдето сме тръгнали с първата конституционна поправка през 2003 г.“, каза Митева.

    „По-скоро не бихме подкрепили такова предложение“, заяви обаче Димитър Главчев от ГЕРБ за идеята да се промени работният ритъм на парламента. „Нека все пак да чуем мотивите на колегите, които го предлагат“, допълни той.

    От БСП са категорични, че няма да подкрепя, а решението взели окончателно след събрание на парламентарната си група.

    От ДПС са готови да дадат подкрепа, но само ако общественото мнение и медиите застанат зад предложението. „Трябва да убедим обществото, че ние няма да лежим вкъщи, а ще идваме на работа от 9 ч и ще си тръгваме в 18 ч и това ще е пред очите на медиите. Ще предложим санкции за този, който не идва на работа – без заплата“, зарече се зам.-председателят на движението Йордан Цонев.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar