Срещу бивш агент на разузнавателната служба на Източна Германия Щази бе повдигнато обвинение за убийството през 1974 г. на поляк, опитал се да избяга от Източен в Западен Берлин, предаде ДПА.

Твърди се, че обвиняемият, който сега е на 79 години, е застрелял мъжа от тайна позиция, докато той преминавал през контролно-пропускателен пункт, се казва в днешно изявление на германската прокуратура. В изявлението се казва, че полякът е бил застрелян „с прецизен изстрел в гърба от скривалище“.

Обвинението е предявено близо 34 години след падането на Берлинската стена, разделяла комунистическа Източна Германия от Западна Германия. Според прокуратурата в разследването на този случай дълги години не е бил отбелязван напредък, но през 2016 г. била почерпена важна информация от архивите на Щази.

Първоначално се смятало, че става дума просто за случай на причиняване на смърт, което не може да бъде квалифицирано като убийство, като от това следвало, че наказателното преследване на дееца следва да бъде прекратено по давност с изтичането на 30 години от извършването на престъплението.

Опирайки се обаче на новите данни по случая, прокуратурата понастоящем смята, че извършеното деяние отговаря на критериите за „вероломно убийство“ по германското право – убийство, при което жертвата не подозира, че ще бъде нападната и не може да се защити.

Аргументите, които прокуратурата излага в подкрепа на обвинението си, включват факта, че Щази позволила на поляка да премине от Източен в Западен Берлин, след като преди това той бил проникнал с имитация на бомба в полското посолство в Източен Берлин, като настоявал да му бъде разрешено да избяга в Западен Берлин, пише БТА. Въпреки че било дадено разрешение от Щази, в същото време на обвиняемия било дадено нареждане да неутрализира поляка, което се предполага, че той направил, докато полякът преминавал през ГКПП на берлинската жп гара „Фридрихщрасе“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar