Около 20 души се събраха на площад „Тройката“ в Бургас с искане за законодателни промени, свързани с нарушителите на пътя. Повод е случаят с 23-годишната Стела Маринова, която загина след като беше пометена от камион на Автомагистрала „Тракия“.

„Тази безнаказаност, при която всеки си мисли, че ще му се размине, трябва да спре. За мен това си е убийство. Щом си зад волана, под влияние на алкохол, под влияние на упойващи вещества, това е предумишлено убийство. Ти си потенциален убиец. Стела беше толкова обичано дете“, каза Емилия Николова, близка на семейството на пострадалото момиче.

Хората настояват за увеличаване на максималната присъда за подобни престъпления. Те посочиха, че наказанието в момента е до 15 години затвор и лишаване на правото на управление на моторни превозни средства. „Не може след 5 или 10 години той да си излезе и всичко да си е нормално за него. Ние скърбим много и тази болка остава. Това е голяма трагедия. Хората си заминават млади. Това даже не е било катастрофа. Тя е стояла на пътя и си е заминала. На 20 години, нищо не видя от живота това дете“, каза Аделина, близка на момичето.

„Исканията ни са за промяна в закона и за максимална присъда за виновника“, допълни Вилиана Стойнова, организатор на протеста.

Катастрофата стана на 27 септември. Тогава камионът помете и уби в аварийната лента на автомагистрала „Тракия“ край Нова Загора младото момиче и рани други три души. Причината да спрат е била спукана гума на автомобила им. Впоследствие беше установено, че шофьорът на камиона е бил под въздействието на наркотици.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar