Френските прокурори започнаха в четвъртък разследване на предполагаемото отравяне във Франция на руската журналистка в изгнание Марина Овсяникова, която размаха антивоенен лозунг по държавната телевизия, след като Москва нахлу в Украйна миналата година, съобщава АФП.

Журналистката, която сега живее във Франция, се почувствала зле, когато отворила вратата на апартамента си в центъра на Париж и забелязала прахообразно вещество, според източник, близък до разследването, пожелал анонимност.

Друг източник каза, че журналистката е казала на разследващите, че е била отровена от руснаци и в дома ѝ са взети проби. Но трети източник добави, че „на този етап“ няма елемент, сочещ към отравяне.

Припомняме, че на 4 октомври Басманният съд на Москва осъди задочно бившия редактор на Първи канал на 8,5 години затвор. Тя бе призната за виновна в разпространение на невярна информация за въоръжените сили на Руската федерация.

Освен наказанието от 8 години и шест месеца в поправителна колония с общ режим, журналистката бе лишена и от правото да упражнява дейност, свързана с администриране на сайтове от електронни или информационни и телекомуникационни мрежи за срок от четири години.

Според държавното обвинение на 15 юли миналата година Овсяникова е публикувала видео и снимка в собствения си публичен канал, съдържащи умишлено невярна информация за действията на руските сили по време на специалната военна операция в Украйна.

Овсянникова избяга от домашен арест през октомври 2022 г. Местонахождението ѝ е неизвестно. Тя е обявена от властите в Русия за международно издирване.

Овсяникова попадна в заглавията, след като изтича на снимачната площадка на „Время“ на Първи канал с табела: „Няма война, спрете войната, не вярвайте на пропагандата, тук ви лъжат“.

Тя беше задържана за 14 часа и в крайна сметка глобена с 30 000 рубли ($280).

По-късно бе наета от германския Die Welt.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar