„Благодаря ви, че ми повярвахте. Вие върнахте тати в живота ми.“ С тези думи се обръща 12-годишният Алекс Христов към Министерството на външните работи, след като баща му Стоил Христов най-сетне стъпи на родна земя след 11 месеца в ареста в Армения.

Историята стана известна през февруари, когато момчето излезе на протест пред Външно с плакат „Искам си тати! Моля, помогнете“. Тогава семейството бе обезпокоено, че не вижда достатъчно съдействие от българските власти за връщането на мъжа.

Стоил Христов е задържан по време на командировка, когато преминавал границата на Армения с Грузия на 18 август м.г.

Арестът е

по искане на

прокуратурата

в Киргизстан

за екстрадирането му. Той е обвинен, че през 2017 г. е преминал незаконно границата на Киргизстан с Казахстан. Според киргизстанския наказателен кодекс за такова нарушение се предвиждат два типа наказания – лишаване от свобода от 2 до 5 г. или административна глоба.

Семейството му още тогава разказа, че Христов е преминал границата със самолет. Той продавал оборудване за бинго зали и като част от работата си от 2017 г. насам дори ходил два пъти в страната, но без да има никакъв проблем.

През септември арменската прокуратура излезе с решение българинът да бъде екстрадиран. По закон то може да се обжалва на няколко инстанции. Това направил и правният му защитник там.

Делата обаче

се отлагали на

няколко пъти

заради липсата

на преводач

Едва през март т.г. със съдействието на българското представителство Христов получава преводач. По време на престоя му в ареста се наложило и съдействие, за да отиде в болница. Мъжът бил паднал и счупил ръката си.

В крайна сметка

Киргизстанската прокуратура

оттегля обвиненията си

към Христов и така 11 месеца по-късно той се прибра в България. На 19 юни на гарата с нетърпение го чака синът му. Сега Христов ще остане под 14-дневна карантина, защото идва от трета страна, но отново е със сина си.

Малкото момче, което поведе битката за връщане на баща си у нас, пък излезе с благодарствено писмо към външния министър във фейсбук. „Уважаема г-жо Екатерина Захариева, аз съм Алекс. Момчето, което дойде при вас с молба да ми помогнете да освободят тати Стоил Христов от затвор в Армения. Защото аз бях сигурен, че не е виновен за нищо. Благодаря ви, че ми повярвахте. Вие върнахте тати в живота ми“, пише Алекс.

„Благодаря на вас и екипа ви. При всяка наша среща всичките бяхте много добри с мен. Е, питахте ме за училище и оценките ми, но г-н Люцканов винаги имаше подарък за мен, а Цвети – шоколад. Щастливи сме, че сме си вкъщи. Прегръщам ви, Алекс Христов“, се казва още в детското писмо.

Бащата се прибра след

задържане в Армения,

12-годишният му син

го защитаваше с плакат

пред министерството

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar