Онлайн правосъдие в ход. 56 съдилища в страната и 6 места за лишаване от свобода с възможност за видеоконферентна връзка. Проектът е на правосъдното министерство и е на стойност близо два милиона и шестстотин хиляди лева.

От ресорното ведомство са предложили и законови промени за използването на видеоконференцията в съдебна фаза. А онлайн правосъдието стартира по време на кризата с COVID-19. Сега предстои проектът да бъде внесен за одобрение в Министерския съвет, а след това и за гласуване в парламента.

„Три камери в зала и две в съответната стая ОТ мястото за лишаване от свобода. Спестява време, спестява финансов ресурс. По време на извънредното положение, техниката, която беше част от този проект, и то още преди да е завършил, беше използвана и то успешно“, заяви зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов.

„Транспортирането на един защитен свидетел от Бюрото по защита от Централна Европа до България и неговото връщане обратно е 2500 евро. И особено ако се наложи делото да бъде отложено, тъй като вторият адвокат на осмия подсъдим не се явява в залата – това означава още толкова и неизвестно още колко пъти делото ще продължи в годините“, обясни Евгени Диков.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar