По установената вече традиция на прокуратурата днес беше разпространена нова серия от скрийншотове на есемеси между бизнесмена Пламен Бобоков и президентския съветник Пламен Узунов. Това стана часове преди разпита на Бобоков в Националната следствена служба, който е във връзка с делото за търговия с влияние. А докато бизнесменът беше разпитван, спецпрокуратурата поиска нов арест за него.

При публикуването на скрийншотовете прокуратурата обясни разпространяването им с големия обществен интерес във връзка с новообразуваното досъдебно производство на Специализираната прокуратура „за престъпно сдружение с цел търговия с влияние“. По същото дело миналия петък (19 юни) бе призован като свидетел и президентският съветник по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

Разпространяването на кореспонденцията предизвика реакция както на Узунов, така и на прессекретариата на президентството. В интервю за Би Ти Ви съветникът на Румен Радев обясни, че доказателства за подобни есемеси няма в неговия телефон и че теоретично съобщенията може да са изпратени и от друго устройство. Узунов призна само, че изтеглил една бланка от интернет за заличаване на криминална регистрация на друг гражданин и я е пратил, но не е ходатайствал и че би направил това за всеки. Какво още каза Узунов четете тук.

В позиция до медиите от президентството посочват, че „прокуратурата продължава да отправя внушения за естеството на комуникацията на базата на селективно подбрани части, без да е ясен контекстът на разменяните съобщения“.

„Този подход буди безпокойство за целите на избирателно огласяваната информация. Тиражирането на тази комуникация, мотивирано с „висок обществен интерес“, повдига въпроса колко по-нисък е общественият интерес при проведените в пълна медийна тишина разпити на министър-председателя, министъра на финансите и народен представител по данни за корупция в особено големи размери“, пишат от президентството.

Коментарът е в отговор на обявената днес от прокуратурата информация, че продължава да събира доказателства по досъдебните производства срещу укриващия в Обединените арабски емирства бизнесмен Васил Божков, като в качеството на свидетели са били разпитани Менда Стоянова, Владислав Горанов, както и Бойко Борисов. От обвинението уточняват, че досега Горанов е рапзитван два пъти. Няма официална информация кога и по коя част от досъдебното производство е бил разпитан Борисов. Повече по темата четете тук.

Снимките, разпратени днес до медиите са девет и се отнасят – според описанието на спецпрокуратурата – до три отделни случая, по които са общували Пламен Бобоков и Пламен Узунов. Повече за разпространените от прокуратурата скрийншотове четете тук.

Този следобед Румен Радев очаквано наложи вето на паралелната служба за охрана, която може да бъде създадена с приетите наскоро промени в Закона за МВР. С какви мотиви президентът наложи ветото четете тук.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar