Външното министерство проверява всички дипломатически и служебни паспорти, издадени през последните 10 години. Инспекцията се извършва по разпореждане на министър Екатерина Захариева.

Конкретният повод е, че обвиняемите бизнесмени Васил Божков и Георги Попов се оказаха притежатели на служебни паспорти от 2011 г. досега. Те ги получили като членове на УС на БСФС.

Комисия ще трябва да установи броя на всички дипломатически и служебни паспорти и основанията за издаването им. При необходимост ще направи и предложение за промяна в нормативната уредба.

В понеделник заради паспортите на Божков и Попов в спецпрокуратурата бяха разпитани Екатерина Захариева и заместникът ѝ Георг Георгиев.

„Служебните паспорти не са послужили за напускане на държавата на Божков и Попов“, каза Георгиев след разпита.

„Ние не загубихме нито минута за това да анулираме паспортите на тези две лица“, изтъкна той. Анулирането станало на 17 февруари.

От спортното министерство пък отрекоха на разпит да е викан и спортният министър Красен Кралев. Такава информация бе разпространена по рано от сайт.

„Министър Кралев никога не е подписвал каквито и да е документи, свързани с процедура по издаване на лични документи на Васил Божков и Георги Попов“, обясниха още от Министреството на младежта и спорта (ММС).

От ведомството уточниха, че се разграничават от темата, защото „не било инициатор или съучастник в издаването на паспорти за двамата“.

„Опитите за пришиване на ММС към издаването на паспорти на Васил Божков и Георги Попов са откровена манипулация на общественото мнение“, смятат от министерството на Кралев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar