През 2016 г. инстаграм-моделката Александра Садовска, която тогава е на 21 години, решава да оцвети бялото на очите си изцяло в черно и за целта отива в студио за татуировки във Варшава.

Татуистът й поставя няколко инжекции във всяка очна ябълка, в резултат на което момичето престава да вижда с едното око. То съобщава това на майстора, но той я успокоява, че се случва, да почака малко, а през това време да взима обезболяващи и да си прави компреси. По-късно се изяснява, че татуистът никога в живота си не е правил подобни процедури и вместо специален разтвор инжектирал на девойката обичайната боя за татуировки на кожата. Садовска се обръща към лекарите във варшавския Център по микрохирургия на очите, където й казват, че по време на оцветяването очните й ябълки са получили сериозни увреждания.

Сега 25-годишната моделка съди татуиста, заради когото е ослепяла напълно с едното око и вижда все по-лошо с другото. Заплашват го до три години затвор по обвинение в непреднамерено причиняване на тежка вреда за здравето. Освен това моделката иска от него обезщетение от 1,5 милиона злоти (около 350 хил. евро). Делото трябва да започне в най-скоро време. Мъжът продължава да работи в същото студио и отказва да се признае за виновен.

Лекарите със съжаление признават, че не са успели да спасят зрението на младата жена и слепотата й прогресира. „Страхувам се, че напълно ще ослепея“, тревожи се Александра. Друг е въпросът как изобщо й е дошло на ума да си причини всичко това…

Татусите на очите представляват инжектиране на миниатюрни количества мастило под конюнктивата и над склерата (бялото на окото). Опасната процедура е създадена преди 11 години от експерта по модификации на тялото Луна Кобра и покойния Шанън Ларат, основатели на първото интернет списание за татуси и екстремни телесни трансформации. На Кобра са необходими две години да развие и усъвършенства възможно най-добрия метод за нанасяне на мастило в окото. Той се консултира и с хирурзи за анатомията на този орган. Оттогава е инжектирал стотици очни ябълки без усложнения, но това не означава, че одобрява изобретението си, особено когато то се прилага от непрофесионалисти.

В интерес на истината, татуистът апелира склера татуировките да бъдат забранени със закон. Преди да извърши процедурата на някой клиент, той се опитва да го разубеди, като му изпраща писмо с предупреждение за евентуалните рискове – инфекция от мастилото, чувствителност към светлина, потенциална загуба на очната ябълка. Полякинята не е единствената пострадала. Същата съдба има и канадският модел Кат Галингер, за която още не е ясно дали ще успее да се възстанови напълно, след като оцвети очите си в лилаво и получи болки, замъглено виждане и цветни сълзи. Това наложи операция за отстраняване на излишното мастило.

Мъка

Премахването на татусите е трудно

Лазер „взривява“ пигмента под кожата

Възможна е алергична реакция

Както във всяко нещо, и в татуировките има мода. Сега най-често се правят цветни. Притежателите им обаче трябва да знаят, че ако един ден по някакви съображения – любовно разочарование, кариера – решат да ги премахнат с лазер, това няма да е лесно. Всеки цвят се третира с различна дължина на вълната, затова обикновено трябва да се направят няколко процедури с повече импулси, проникващи на различна дълбочина в кожата.

Най-лесно се изличават тъмните бои, най-трудно – жълтото и оранжевото, защото лазерът не може да ги отличи от цвета на кожата. Тъмният пигмент обикновено се премахва с две процедури, но останалите цветове – с 4-6 сеанса.

Третирането става не чрез изгаряне, а чрез разпръскване на пигмента. За целта с лазера се предизвиква т. нар. фотоакустичен ефект – за кратко време се подава много силна енергия, която буквално взривява пигмента. След това той трябва да се изведе от кожата, както и образувалият се при процедурата газ, който може да направи мехур. Това става като кожата се надупчва, за да не се разкъса.

Премахването на малка татуировка отнема 10-15 минути, включително обезболяването, но голямата – цял гръб, ръкав – може продължи часове. Времето зависи както от броя на цветовете, така и от дълбочината, от това дали кожата е по-дебела или фина. Обикновено възстановяването е около седмица, но колкото повече се отива към периферията (крайниците), толкова то е по-бавно – около 2 седмици.

Хората с атопичен дерматит и с алергии не развиват реакция към пигмента, но разпрашаването му създава риск от алергична реакция, предупреждават лекари. Обяснението е в свръхактивизирането на имунната система заради разграждането на пигмента.

Едно от нещата, които лекарите се въздържат да правят, е премахването на перманентен грим на вежди, очна линия и устни, защото тези места крият много рискове. Работата около очите и върху клепачите с лазер може да доведе до ослепяване или до опасността после да не поникнат косми. Доброто при перманентния грим е, че с времето той постепенно избледнява.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar