Въвеждането на непрекъснато видеонаблюдение в данъчните складове за алкохол и цигари се отлага.

Това става ясно от промени в закона за акцизите, внесени от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

С новите текстове се предлага камерите да започнат да действат, след като бъдат съгласувани с Европейската комисия. Това се налага, тъй като поставянето им засягало текстове от евродиректива. Поради това на финансовия министър се дава срок от два месеца след получаване на съгласието на ЕК да запише в правилника към закона за акцизите как ще се събира информацията от камерите. Не е посочено кога се очаква произнасяне от Брюксел, което означава, че действието на видеонаблюдението се отлага за неизвестно време.

Изискването за камерите бе прието в края на миналата година като мярка срещу контрабандата. С поставянето им ще се следи непрекъснато кой влиза и излиза от данъчните складове и какви количества алкохол и горива се изнасят от тях.

Видеокамерите трябва да бъдат монтирани на всички места, през които влизат или напускат транспортни средства, както и да имат възможност за разпознаване на регистрационните номера. Информацията трябва да се подава непрекъснато към митниците. Така те ще са в състояуние да проследяват движението на акцизни стоки и дали те наистина стигат там, където е посочено по документи.

Въведоха се и нови изисквания към освободените от акциз потребители. Те следва да използват автоматизирани системи за отчетност, които позволяват извършването в реално време на контрол на количествата енергийни продукти, които ще се получават и използват.

С други промени в закона за акцизите Стоянова предлага да се облага само тютюн, в който съдържанието на глицерин е над 0,65%. Изискването се въвежда, защото само такъв тютюн се сметя, че е предназначен за пушене, тъй като е обработен, за да се стабилизира и контролира влажността му.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar