Делото по фалита на „Дупнишка популярна каса“, по която ищци за измама с необосновано високи лихви са над 200 вложители, се възобновява, обявиха от кюстендилския Окръжен съд.

Обвинителният акт, изготвен от Окръжната прокуратура-Пловдив, вече е срещу Ивона Близнакова, съпругата на самоубилия се преди повече от година председател на „Дупнишка популярна каса“ – Георги Близнаков.

Касата фалира през 2016 г. Месеци наред Близнакови привличали вложители с обявена лихва до 16%.

Парите си при тях влагали дори и местни магистрати – съдии и прокурори, има и такива, които вложили до 200 хил. лева, изкарани от техни блузки по гурбет в чужбина.

Всички те – 222 души, ситуирани като страна по делото, загубиха парите си. Съдът върна делото за доизясняване на ОП-Пловдив, в града под тепетата е последният адрес на „Дупнишка популярна каса“.

След това делото започна при драматични заседания в Дуница и напиращи да влязат в залата измамени вложители. След самоубийството на съпруга Георги Близнаков, който скочи от жилищен блок в Благоевград, делото беше спряно. Сега тръгва отново.

Пострадалите ще се призоват за разпоредителното заседание през месец март и резервните му дати, като се подредят в списъка по азбучен ред и се разделят по равен брой, от по 74 лица за всяка от трите дати през посочените месеци.

Заседанията ще стават при максимално спазване на противоепидемичните мерки, обявиха от съда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar