Алексей Навални остава в ареста до 15-ти февруари. Това реши съдът, пред който руският опозиционер беше изправен веднага след снощното му задържане на летището. Критикът на Путин ще чака в ареста дали една от двете му условни присъди ще стане ефективна. Навални нарече действията срещу него „беззаконие в най-висша степен“.

Съдът в град Химки в Московска област реши Алексей Навални да остане под стража до 15 февруари. Заседанието се проведе в полицейски участък. Руското вътрешно министерство обясни, че това се налага заради отсъствието на актуални данни от тестове за коронавирус на Навални.

Самият той поиска делото да се гледа пред повече медии, не само пред държавни .

„Виждал съм много безсмислено правосъдие. Изглежда старецът в бункера толкова се страхува от всичко, че демонстративно скъсаха и изхвърлиха Наказателния кодекс. Това, което става тук е невъзможно, това е беззаконие в най-висша степен“.

На 29 януари Московски съд ще реши дали да превърне в ефективна условна присъда на Навални, по която той е осъден на 3,5 години за кражба на над 30 милиона рубли.

Ще стане ли ефективна условната присъда на Навални

По друга условна присъда- за присвояване на над 16 милиона рубли той е нарушил изпитателния срок и заради това беше арестуван снощи след пристигането си от Германия. Навални смята и двете присъди за политически мотивирани.

Борисов: Арестът на Навални нарушава неговите права и застрашава сигурността му

Според руския външен министър Сергей Лавров коментарите на западните политици за завръщането на Навални е с цел да се отвлече вниманието от кризата в техните страни.

„Това, което се случва с Навални и неговото завръщане и задържане, е в компетенциите на правоохранителните органи. Има заявление на Федералната служба за изтърпяване на наказанията, в него са приведени конкретни факти за фиксирани нарушения, обяснено е защо се повдигат тези претенции и според мен не може да има въпроси към външно министерство.“

Навални призова руснаците да излязат на улицата, за да протестират срещу властта. Екипът му подготвя митинги на 23 януари.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar