Кърбиджон Х. Калдуел, духовен съветник на американските президенти Джордж Буш-младши и Барак Обама, е осъден на 6 години затвор за измама с китайски облигации, предаде „Бизнес инсайдър“.

В миналото Калдуел е бил главният пастор на Уиндзор Вилидж Юнайтед Методист Чърч – мегацърква от Хюстън, Тексас, която по данни на Асошиейтед прес в момента има 14 000 последователи.

През 2000 г. духовният водач е говорил на Националната конвенция на Републиканската партия, през 2005 г. – на инаугурацията преди началото на втория мандат на Буш-младши. През 2008 г. венчава дъщерята на 43-тия президент – Джена.

През същата година обаче Калдуел сменя политическия лагер и заедно с група християнски пастори участва в молитви заедно с Барак Обама. След това влиза в администрацията на демократа като член в работната група „Бащинство и здрави семейства“, която наред с други неща се стреми да подпомогне „бащите в развитието на родителските умения“.

Калдуел е осъден заедно с 55-годишния инвестиционен съветник Грегъри Алън Смит. В началото на 2013 г. чрез контактите си със Смит пасторът започнал да увещава хора да инвестират в китайски облигации с обещанието, че ще придобият частична собственост върху тях и съвсем скоро ще получат огромна печалба.

Жертвите на схемата са получили „споразумения за участие“, чрез които им било обещано възстановяване на инвестициите в определен срок от време при провал в сделката за облигациите. Те също били убедени, че трябва да изпратят парите си към една от банковите сметки на Калдуел.

Накрая се оказало, че въпросните китайски облигации са били отпуснати от Република Китай преди комунистическата революция от 1949 г. Те не са признати от сегашното китайско правителство и нямат абсолютно никаква инвестиционна стойност.

В периода 2013-2014 г. 3,5 милиона долара са били източени чрез тази схема. Парите са били разпределени между Калдуел, Смит и други измамници. Бившият пастор получил 900 000 долара, като голяма част от тях използвал, за да покрие неизплатени кредити.

В изявление на министерството на правосъдието временният главен прокурор Александър ван Хук заяви:

На Калдуел е наредено да се яви пред Федералното бюро на затворите на 22 юни 2021 г. Той трябва да плати на пострадалите 3 588 500 долара за реституция и 125 000 долара глоба.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar