Министърът на правосъдието г-н Крум Зарков участва в среща с членовете на работната група от съдии, адвокати и медиатори, която има за задача да изготви законодателни предложения по проект „Въвеждане на способи за алтернативно разрешаване на спорове (APC) в съдебната система в България – пилотно въвеждане на задължителна съдебна медиация: доизграждане на мрежата от съдебни центрове във всички окръжни райони на страната“.

Проектът е част от Националния план за възстановяване и устойчивост, чието реализиране е финансирано от Европейския съюз – NextGenerationEU. На срещата бяха обсъдени предложения за промени в Гражданския процесуален кодекс, в Закона за медиацията и в Закона за съдебната власт, които предстои да бъдат предоставени на Министерството на правосъдието за упражняване на законодателна инициатива не по-късно от края на м.септември тази година.

„Действително това е много важен законопроект. Това е един от законопроектите, които ние като служебно правителство сме идентифицирали като приоритетни и трябва да бъдат довършени преди края на нашия кратък мандат, като преписката бъде окомплектована и публикувана за обществено обсъждане“, заяви министър Зарков.

Г-н Зарков благодари на участниците в работната група за задълбочената и срочна дейност, която е високо ценена и уважавана. Той подчерта, че въвеждането на задължителната съдебна медиация е част от съдебната реформа и част от поетите ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост.

Ръководителят на работната група- г-жа Даниела Марчева, благодари от името на всички за институционалната подкрепа от страна на МП към проекта на ВСС, както и за добрата комуникация и взаимодействието между институциите, което има изключително значение за успеха на всяка една реформа. /БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar