Известната турска поп изпълнителка Гюлшен бе задържана днес в рамките на разследване, предприето срещу нея за „подбуждане на народа към омраза и враждебност“ заради нейно изказване за възпитаниците на ислямските религиозни средни училища, предаде БТА.

Главната прокуратура на Истанбул започна разследването късно вчера, след като в социалните мрежи бе разпространен видеозапис от концерт на изпълнителката.

Гюлшен бе задържана, след като даде показания пред прокурора в съда в Истанбул.

По информация на телевизия „Си Ен Ен -Тюрк“ Гюлшен е била задържана в дома си, преди да бъде отведена в прокуратурата.

Разследването се води от Истанбулската републиканска прокуратура на основание, че с репликите си по време на концерт певицата е нарушила Турския наказателен кодекс, намеквайки, че обучението в училища от типа „имам хатип“ води до „извращения“.

До разследването се стигна, след като певицата стана мишена на проправителствените медии и социалните мрежи заради изказванията си.

След като видеото започна да се разпространява в социалните мрежи, бяха публикувани хиляди туитове с хаштагове „Гюлшен да бъде арестувана“ (#GulsenTutuklansin) и „Знай си мястото, Гюлшен“ (#HaddiniBilGulsen).

Певицата отдавна предизвиква гнева на консервативните среди заради сценичните си костюми и подкрепата си за правата на ЛГБТИ+ общността.

Правителствени представители и директорът на Дирекцията по вероизповеданията (Диянет) Али Ербаш също критикуваха Гюлшен заради нейните забележки.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar