Наказателното производство е прекратено, въпреки жалбите на вдовицата за полицейско насилие

Пловдивчанин почина в полицейската кола, която го карала към Трето районно след задържането му за отказ да се легитимира и грубо отношение към униформените. Това се е случило вечерта на 26 декември 2020 г., а историята излиза наяве от решение на Окръжния съд в Пловдив, което гласи, че данни за престъпление и няма наказателното производство правилно е било прекратено от прокуратурата.

Около 19,45-20 часа на тази дата полицаи се озовали в парка „Чехов“, където 7 души си пиели. Обяснили на купонджиите, че заради извънредната епидемична обстановка не е редно да се събират на обществено място толкова хора, да употребяват алкохол, както и да вдигат шум. Поискали документи за самоличност, но един от компанията отказал и започнал да крещи и обижда. Полицаите му сложили белезниците и го качили в колата. По пътя той се държал спокойно, без да проявява агресия, само нещо си мърморел. Бил с маска на лицето и малко преди да стигнат до Районното, изхъркал два пъти. Служителите на МВР решили, че е заспал, но когато стигнали и отворили вратата, установили, че мъжът не реагира и няма пулс. Махнали белезниците и опитали изкуствено дишане, помощ се опитал да окаже и извиканият медицински екип, но било късно.

По случая е започнало производство по стандартния за такива случаи текст – за склоняване към самоубийство. След като проучил случая, прокурорът го прекратил, защото данните били за ненасилствена смърт. Постановлението било обжалвано от съпругата на починалия, която твърдяла, че смъртта е настъпила заради полицейско насилие. И Районният, и Окръжният съд обаче потвърждават, че данни за престъпление няма. Мъжът бил със счупени ребра, но според съдебномедицинската експертиза травмите са настъпили след смъртта и се дължат на сърдечния масаж. Причината за леталния изпод е повторен инфаркт на миокарда, а починалият имал множество заболявания – уголемено сърце, коронаросклероза, атеросклероза на аортата и мозъчните съдове и хроничен венозен застой в черния дроб.

„Експертизата е изготвена компетентно и професионално, отговорила е на всички поставени въпроси ясно и категорично и въз основа на задълбочен анализ е направено заключението, че се касае за скоропостижна ненасилствена смърт. Обяснен е произходът на всяко едно от нараняванията на починалия и не се
установява неточност или непълнота в изводите“, е записано в решението на втората инстанция, което е окончателно и не подлежи на обжалване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar