В редица общини Върховната административна прокуратура е открила детски градини и ясли, в които се събират такси при отсъствие на детето. Оказва се, че е регламентирано месечно заплащане с два компонента – „постоянна“ и такса за присъствен ден. Така за детето се дават пари независимо дали то е посещавало забавачката.
Нарушения са открити в София и общините Пловдив, Велинград, Несебър, Стара Загора, Димитровград, Плевен, Ботевград, Хасково, Ловеч, Велико Търново, Созопол, Шабла, Горна Оряховица, Айтос, Горна Малина, Царево, Луковит и други.
Към момента са подадени 33 протеста до административните съдилища. От ВАП извършват проверки по реда на надзора за законност спрямо общински наредби, свързани с определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.
Установени са 43 наредби, чиито разпоредби противоречат на нормативни актове като Конституцията, Закона за местните данъци и такси, Закона за предучилищното и училищното образование и др. Съгласно ЗМДТ таксата е месечна и се дължи от родители и настойници за ползване на предоставяната от общината услуга.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar