Масово затворници от Пловдив съдят Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ заради нечовешки условия в килиите. Тенденцията не е скорошна, но през миналата година се отчита бум на подобни дела, научи „Марица“ от сигурни източници. Причината е примерът или иначе казано – когато затворник спечели подобно дело, други последват примера му, споделят запознати. От друга страна юристи сами съветват лишените от свобода да търсят правата си и предлагат услугите си, за да издействат обезщетение.
Основните оплаквания на затврниците са идентични. Практиката показва, че сработват и че дори съдът да не одобри на 100 % исканото обезщетение за нечовешки условия, то уважава претенциите частично.
Само в първите дни на новата година Административният съд е разгледал няколко такива дела, в които лишени от свобода искат да им бъде присъдено обезщетение. В жалбите им се посочва – пренаселеност на килиите, липса на вентилация и пречистване на въздуха, лоша хигиена и битови условия, свързани с неработещи казанчета в тоалетна, счупени плочки, неработещи умивалници, заразяване на спалните помещения с гризачи, дървеници и хлебарки, също мухъл и плесен, студ през зимата, неадекватна медицинска помощ и липса на достатъчно светлина.
Обикновено от Затвора в Пловдив опровергават всички оплаквания, но с едно не могат да се справят и това е тясното пространство. В над 90 % от случаите, съдът присъжда обезщетение именно заради теснотията и пренаселеността на килиите.
В един от случаите, разгледан в първите дни на годината от Административния съд в Плодив, затворник е прекарал 414 дни в тясна килия с още 7 лишени от свобода и иска 30 бона обезщетение. Магистратите отсъждат 2500 лв. и то само заради неотговарящите условия по отношение на необходимо пространство за нормално пребиваване. В друг от случите затворник получава 6688 лв. при искани 30 бона за два неприятни престоя в килии в Пловдив. Отново магистратите се съгласяват единствено с оплакването, че килиите са тесни и му присъждат по-голяма сума от на предишния, предвид, че престоят му е бил значително по-дълъг.
Очакванията са подобни дела да стават все повече.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar