Властите в Обединените арабски емирства (ОАЕ) са освободили принцеса, която беше задържана в кралството в продължение на близо 3 години при мистериозни обстоятелства, предаде Асошиейтед прес, като се позова на нейни поддръжници, предаде БТА.

    Принцеса Басма бинт Сауд, дъщеря на втория крал на Саудитска Арабия, изчезна през март 2019 г. и се появи в известен саудитски затвор без присъда, за което тя съобщи по това време в социална медия.

    Причината за нейното арестуване заедно с дъщеря й не беше ясна, при положение че тя никога не е имала значително влияние. Но това беше поредната атака срещу член на кралско семейство, откакто престолонаследникът Мохамед бин Салман укрепи властта си и се утвърди като де факто лидер на кралството.

    След като крал Салман се възкачи на трона през 2015 г., Мохамед бин Салман започна да преследва критици, активисти и съперници на кралското семейство и в рамките на антикорупционна чистка той беше задържал и изнудвал и някои принцове.

    Принцеса Басма, която е на 58 години, и нейната 30-годишна дъщеря Сухоуд ал Шариф миналата седмица напуснаха затвора Ал Хаир в покрайнините на саудитската столица Рияд и в четвъртък се завърнаха у дома през пристанищния град Джеда, съобщи нейният юридически съветник Анри Естраман. Принцеса Басма страда от здравословни проблеми, включително остеопороза, и сега иска за се възстанови и да прекара време със семейството си, допълни той.

    Саудитското правителство не коментира публично случая. Но през 2020 г. саудитската мисия в ООН в Женева каза на работната група за произволни задържания, че принцеса Басма е „обвинена в криминални деяния, сред които и опит да пътува нелегално извън кралството“. Мисията допълни, че не е имало процес срещу нея.

    Естраман каза, че служители по сигурността са задържали принцесата и дъщеря й, докато двете са се подготвяли да заминат на редовен медицински преглед в Швейцария.

    Здравословното състояние на принцеса Басма се е влошило значително по време на задържането й, заявиха базираните в Лондон нейни адвокати от „Грант либърти“, които подадоха петиция до ООН и водеха в продължение на месеци кампания за освобождаването й.

    „Месеци наред ние дори не знаехме дали тя всъщност е жива или не“, каза Риана Дориан, която отговаря по юридически въпроси в „Грант либърти“, и поясни, че от миналия май насам принцесата не е имала възможност за директен контакт със семейството си или със свои поддръжници. Дориан допълни, че на принцесата са били отказани основни медикаменти.

    Поддръжниците на принцеса Басма приветстваха освобождаването й като победа, но допълниха, че тя остава под наблюдение.

    „Това, че кралският съд работи за подобряването на юридическите условия е добър знак“, каза Естраман. „Саудитска Арабия се опитва да се модернизира и се развива и е важно да няма хора, които да са произволно задържани там“, заключи той.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar