Британският парламент гласува с 329 на 300 гласа на второ и 327 на 299 гласа на трето четене да забрани Брекзит без сделка. Малко след това премиерът Борис Джонсън предложи извънредни избори на 15 октомври, но претърпя ново тежко поражение и не получи одобрение преди законът да е влязъл в сила в началото на следващата седмица.

При нужни поне 434 гласа за извънредни общи избори той получи едва 298 и 56 се обявиха против. Опозиционниет лейбъристи напуснаха залата и не участваха във вота.

Резултатът за Брекзит бе предизвестен, след като вчера депутатите поеха контрола над камарата на общините и премиерът Борис Джонсън загуби мнозинството си от 1 човек.

Депутатите гласуваха неведнъж, за да покажат, че са против Брекзит без сделка още по време на предишния кабинет. Но решението за замразяване на работата на парламента, познато като пророгация, между понеделник (9 септември) и четвъртък (12 септември) им остави много малко време да реагират на намеренията на новия премиер Борис Джонсън.

Сега законът е предаден на Камарата на лордовете, където може да бъде гласуван утре, да получи одобрението на кралицата и да стане действащ в понеделник.

Борис Джонсън, който непрекъснато настояваше, че няма да поиска отлагане и на 31 октомври ще има Брекзит без „ако“ и „дали“, заяви след поражението снощи, че иска предсрочни избори, за да определят британците кой управлява страната. Този въпрос се гласува по-късно тази вечер и за успех са му бяха нужни поне две трети от гласовете на депутатите, а това в момента изглежда малко вероятно.

Проблемът е, че и решението да се забрани Брекзит без сделка не дава отговор какво да се прави след това с премиер, който заявява, че е с вързани ръце да преговаря повече. Няма дори конкретен срок, в който той да е принуден да връчи в Брюксел писмо с искане за отлагане на напускането до нова дата, след като му е забранено да се раздели с ЕС без одобрено споразумение. Реалистичният вариант изглежда одобряване на предсрочни избори, след като е гарантирано, че след разпускането на парламента Борис Джонсън няма постигне хаотичен Брекзит като премести дадата за вота отвъд 31 октомври. Нов състав на Камарата на общините и нов премиер ще опитат да търсят компромис с преговорния екип на ЕС.

Но ако някой се надява за нов референдум, който евентуално да отмени резултатите от предишния, това не е реалистично и дори мнозина от опозиционните депутати се опасяват от провеждането му. Отчасти причината е, че проевропейски настроените среди не са убедени, че резултатът ще е различен от този през 2016 г.

Премиерът остро критикува прокараният от лебъристите и няколко изгонени днес от консервативната партия депутати закон. По думите му той проваля преговорите му за Брекзит с ЕС и има за цел да отмени резултатите от референдума от лятото на 2016 г.

„Поради това имаме закон без прецедент в историята на таза камара – търсещ начин да принуди министър-председателя с предварително написано писмо да се предаде в едни международни преговори. Аз отказвам да сторя това“, добави Джонсън. Той каза още, че трябва да има ясен отговор кой точно ще сяда на една маса с представителите на ЕС – премиерът или някой от парламента. При тази ситуация е най-добре да попитаме народа кой иска да е министър-председател, настоя за пореден път лидерът на консерваторите.

Какво може да се случи с Брекзит четете тук.

Повече за поражението на Джонсън снощи четете тук.

За предложението му за предсрочни избори четете тук.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar