За фирми с регистриран в НАП софтуер за продажби

Няма да запечатват магазина при първо нарушение, бързо връщат ДДС

Въвеждат ускорена амортизация

Редица бонуси от данъчните ще получат най-коректните търговци, които доброволно използват регистриран в НАП софтуер за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО). Това гласят промени в Закона за ДДС, които са внесени от Министерски съвет в парламента. Сред бонусите са по-бързо връщане на ДДС, ускорена амортизация и по-леки санкции при първо нарушение.

Промените предвиждат да отпаднат всички изисквания към софтуера за управление на продажбите, заради проблемите които имаха при изпълнението им някои сектори. Но много фирми вече са инвестирали пари, изпълнили са изискванията и са регистрирали софтуера си в НАП. Затова използването на регистриран в приходната агенция СУПТО ще стане доброволно.

Но за да бъдат стимулирани търговците доброволно да използват СУПТО са предвидени няколко облекчения. Най-големият бонус е възможност за ускорено възстановяване на данъчен кредит по ДДС. Това ще става почти автоматично, без бавни провери и ревизии. Освен това при първо нарушение за неиздаване на касова бележка на търговците със СУПТО няма да бъде налагана санкцията „запечатване на търговския обект“. Така търговците ще имат гаранция, че при еднократен пропуск да дадат касова бележка дейността им няма да бъде временно спряна.

Третият бонус за най-изрядните търговци ще бъде ускорена амортизация – самият софтуер за управление на продажбите, както и компютрите, принтерите и мобилните телефони, които работят с него, ще може да се амортизират само за една година, което означава, че с направените разходи за тях фирмите ще може да намалят печалбата си и дължимите данъци.

Но за търговците, които официално обявят в НАП, че използват регистриран СУПТО, а реално в магазина работят с друг софтуер, е предвидена глоба от 1000 лв. до 3000 лв. за гражданите и от 5000 лв. до 10 000 лв. за фирмите.

И след приемане от парламента на предложените от кабинета промени, касовите апарати ще останат свързани с НАП и ще предават в реално време данни за отчетените продажби.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar