Петчленен състав на Варненския окръжен съд върна на прокуратурата делото за потъването на кораба „Хера“ за отстраняване на съществено процесуално нарушение. Това се случи на разпоредително заседание след два фалстарта.

Делото бе образувано на 23 декември 2019 г. – над 15 г. след гибелта на „Хера“, който потъна при буря край Босфора на 13 февруари 2004 г. Загинаха всички 19 членове на екипажа – 17 българи и двама украинци, като телата на 14 от тях така и не бяха открити. За процеса бяха призовани 129 свидетели, а прокуратурата повдигна обвинения на двама души – Милен Балчев, шеф на „Провидънс шипинг енд трейдинг“, менажирала кораба, и Стефчо Минчев, технически директор във фирмата. Балчев обаче почина преди няколко месеца и бе освободен от наказателна отговорност. А Минчев е обявен за международно издирване и ще бъде съден задочно, стана ясно на разпоредителното заседание.

Съдебният състав счете, че не може да бъде даден ход на делото, тъй като липсва информация за това кои са наследниците на починалия украински моряк Олексий Левченко. Той има майка и дъщеря, но те не са информирани за наказателното производство, а това трябва да стори прокуратурата, посочиха магистратите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar