Завишаване на санкциите за нерегламентиран превоз на пътници, обсъди и прие парламентът. Това стана с промени в Наказателния кодекс, внесени от ГЕБР, внесени през Кодекса за корабоплаване.

Безпрецедентни наказания срещу собственици и водачи на микробуси и автобуси, работещи без разрешителни и лицензи.

От 2 до 5 години лишаване от свобода за всеки, който извършва нерегламентиран превоз на пътници, реши Народното събрание на второ четене.

Наказанието се увеличава от 5 до 10 години затвор, ако нарушението се извършва от група лица.
Същата санкция е предвидена, ако пътническият превоз се извършва с подправени документи, а превозните средства се конфискувате.

Важно уточнение, драстичните санкции не обхващат т.нар. споделени пътувания.

Острата реакция от левицата срещу управляващите, че вкарват промени в НК през преходни и заключителни разпоредби на Кодекса за корабоплаване, остава само в залата,тъй като мнозинството гласува текстовете.

По-рано днес на първо четене бяха приети и драстични санкции срещу компютърните престъпници – вариращи от 5 до 12 години затвор и до 20 000 лв.

От левицата обвиниха управляващите, че слагат под един знаменател незаконните превози и споделеното пътуване.

Георги Свиленски- депутат от ПГ на „БСП за България“: Всяка сутрин вие качвате 3 деца на вашите съседи и ги карате на училище. И понеже ги карате само вие, родителите ви дават по 2 лв. или по 3 лв. за бензин, да си разделите бензина. Вие попадате под този текст.

Управляващи не се съгласиха.

Християн Митев- депутат от Обединени патриоти: „Или колегите от ляво не са чели внимателно текстовете, или ги четат като дявол евангелието. Тъй като споделеното пътуване не е обществен превоз на пътници.

Избухна скандал и по начина на водене на дебатите.

Георги Свиленски- депутат от ПГ на „БСП за България“: Нямате абсолютно никакво право нито да коментирате, нито да прекъсвате на минута е 20 секунди, нито да ми подвиквате отзад, зад мен.

Валери Симеонов-зам.-председател на НС, Обединени патриоти: Мога да ви прекъсна и на 20-тата секунда, ако не говорите по същество.

Депутатите завишиха драстично и наказанията и за компютърни престъпления, приемайки на първо четене промени в Наказателния кодекс.

До 12 години лишаване от свобода и глоба до 20 хил. лв. заплашва всеки, който засегне критичната инфраструктура на държавата.

За използване на компютърни данни в информационна система или спирането на достъпа до тях се предлага до 7 години затвор и до 20 хил. лв. глоба.

При заразяване с вирус на компютърна мрежа, ако щети не са големи, законодателят предлага 7 години зад решетките и 9, ако са големи или има второ престъпление. Съответно глобите варират от 5 до 20 хил.лв.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Делян Славчев Пеевски
Делян Славчев Пеевски
31 октомври 2020 10:42
Гост

Това важи ли за такси максим?