За нов случай на рекет и превземане на печеливш бизнес с дейното съучастие на прокуратурата – по подобие на казуса „Осемте джуджета“, сигнализираха разследващият сайт BIRD.bg и гражданската организация БОЕЦ. Особеното в този казус е, че пострадалият бизнесмен Георги Георгиев – съсобственик на млекопреработвателната фирма „Жоси“, свидетелства за активното участие в случая на не кой да е, а на самия Иван Гешев – по това време (2014 г.) прокурор в Софийската градска прокуратура (СГП).

Бизнесменът твърди, че е е потърсил и му е било общано съдействие от прокуратурата за разрешаването на бизнес конфликт със сътружника му Симеон Председашки, срещу прехвърляне на дял от фирмата на бащата на бъдещия главен прокурор – Стоимен Гешев. Иван Гешев обаче останал недоволен от размера на прехвърления дял и в резултат бизнесменът бил изигран, а дружеството днес е в ликвидация.

Това е краткото описание на ситуацията, която съдържа индикации за подкуп и търговия с влияние, осъществени от настоящия главен прокурор Гешев в предишното му битие. Пред „Капитал“ обаче Симеон Присадашки отрича твърденията на бившия си съдружник. Опитите да се свържем с говорителката на главния прокурор Сийка Милева и с пресслужбата на прокуратурата за коментар останаха без успех.

Случката всъщност не е нова, но очевидно развитието на политическите събития създава условия за разплитане на стари казуси. Още през май 2018 г., т.е. преди близо 3 години и половина, бизнесменът Георги Цолов Георгиев – собственик на 50 % от капитала на млекопреработвателната фирма „Жоси“ ООД, участва в пресконференция на БОЕЦ в БТА, на която съобщава, че в резултат на конфликт с бизнес партньора му Симеон Присадашки e станал жертва на схема за кражба на бизнес с участието на институциите. Тогава обаче името на Гешев не се появява. Продължението на историята е разказано в публикация на BIRD от сряда със заглавие „Гешев приел подкуп от бизнесмен, за да „опраска“ съдружника му“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar