Антикорупционната комисия е внесла в съда иск за 411 339 лв. срещу Славчо Марков, съобщи КПКОНПИ днес. Претендира се и отнемане в полза на държавата на 4 недвижими имота и 1 моторно превозно средство, допълва ръководената от Сотир Цацаров комисия. Марков, който е адвокат, е обвинен от прокуратурата за участие в организираната престъпна група на Васил Божков. Той е бивш високопоставен полицай и един от най-доверените хора на бизнесмена.

Марков беше задържан през юли 2020 г. заедно с шефа на охраната на Божков Веселин Балтов, когато прокурори, командоси и хора на Бюрото за защита (тогава към главния прокурор) щурмуваха адреси в София и Сандански. Веднага след тези арести Васил Божков обвини във Фейсбук профила си, че се фабрикуват доказателства, а прокуратурата съобщи, че са открити данни, че са следени и са правени профили на магистрати и висш служител на МВР. Профилите на магистратите, ангажирани с разследванията срещу Васил Божков, съдържали техни лични данни (домашни адреси, ползвани телефонни номера и др.) и подробна информация за членовете на техните семейства, включително и за непълнолетни и малолетни лица. В един от профилите се съдържали указания за заснемане на магистрат, както и за проследяване на член на неговото семейство. И до днес не е ясно какво се случва по това разследване, а Марков е вече на свобода.

КПКОНПИ днес съобщи, че е решила да внесе искови молби за отнемане на имущество за общо над 2 млн. лв., в това число е и тази срещу Марков.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar