Китай потвърди, че изчезналият президент на Интерпол Мън Хунвей е арестуван в родината си. Пекин заяви, че той е обект на разследване от антикорупционния орган в Китай за неуточнени нарушения на закона, съобщи Би Би Си (BBC).

Г-н Мън, който е и зам.-министър на обществената сигурност в Китай, беше обявен за изчезнал след заминаването му за Китай от Лион, Франция, където се намира централата на Интерпол, на 25 септември.

От Интерпол обявиха, че са получили оставката на Мън в неделя и тя трябва незабавно да влезе в сила.

Националната комисия за надзор на Китай, която се занимава с дела за корупция, включително такива, свързани с държавни служители, заяви в изявление на сайта си, че г-н Мън е обект на разследване. Той е най-новото изчезнало лице в Китай, където редица висши правителствени служители, милиардери и дори холивудски знаменитости изчезнаха през последните месеци.

Какво каза Интерпол?

В изявление в профила си в социалната мрежа Туитър международната организация заяви, че е получила оставката на Мън Хунвей с незабавен ефект. Според правилата на Интерпол старшият вицепрезидент Ким Джон-янг от Южна Корея става действащ президент.

Нов президент ще бъде назначен за оставащите две години от мандата на Мън, като той ще бъде избран на общото събрание на организацията в Дубай следващия месец.

В събота от Интерпол призоваха Китай да даде обяснения за статута на Мъж Хунвей, заявявайки, че организацията е загрижена за благополучието на своя президент. Франция започна разследване на изчезването му, но в неделя разследващите обявиха, че нямат допълнителна информация.

Какво каза съпругата на Мън Хунвей?

Грейс Мън говори малко преди от Китай да потвърдят задържането на съпруга ѝ, казвайки, че според нея той е в опасност. Тя отправи емоционален призив за международна помощ, за да бъде намерен съпругът ѝ.

В деня, когато той изчезна, Грейс Мън каза, че ѝ е изпратил социално съобщение в социлните мрежи, което гласяло „чакай обаждането ми“, преди да изпрати емотикон, изобразяващ нож което означава опасност. „Не съм сигурна какво се е случило с него“, каза тя.

С гръб към камерите, за да не не показва лицето си от страх за нейната безопасност, тя прочете изявление на китайски и английски език. „Ние винаги сме свързани със сърцата си, той ще ме подкрепи в това. Това е въпрос на честност и справедливост, въпрос на международната общност, въпрос на хората в родината ми“, каза Грейс Мън.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar