Германски съд постанови, че бившият главен изпълнителен директор на Volkswagen Мартин Винтеркорн трябва да се изправи пред съда по обвинения в измама във връзка със скандала за манипулиране на данните за отделените вредни емисии на дизеловите автомобили на германския автомобилостроител, предаде Асошиейтед прес.

Съдът в Брауншвайг, Долна Саксония, където е централата на Фолксваген, реши, че купувачите на коли са претърпели финансова загуба, като са си купили автомобил без да знаят, че е бил оборудван с незаконен софтуер. Съдът установи „преобладаваща вероятност“ за осъждане по обвинение в измама, пише dir.bg.

Други четирима обвиняеми ще бъдат изправени пред съда заради укриване на данъци и незаконна реклама. Датите за съдебните процеси ще бъдат определени по-късно.

Винтеркорн подаде оставка от Volkswagen дни след като американската агенция за опазване на околната среда обяви официално на 18 септември 2015 година, че има установени нарушения. Компанията с години е използвала софтуер, който разпознава кога автомобилът е в тестови условия и задейства контрол на отделяните вредни газове, а при нормално каране този контрол на емисиите спира. Така колите отделяли повече азотен оксид от допустимото според американските норми, а това е вредно за човешкото здраве.

Винтеркорн е изправен и пред обвинения в САЩ, но не може да бъде екстрадиран. Volkswagen плати над 30 милиарда евро (33 милиарда) за глоби и извънсъдебни споразумения заради скандала.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar