Апелативният спецсъд

остави близкия до

Васил Божков зад решетките

В джипа на любимата му

Мис България 2001

Ивайла Бакалова полицаите

открили 16 мъжки часовника

и 14 хил. лева

Ресторантьорът Васелин Денков, известен още като Весо Брадата и Весо Воденицата, по името на едноименното заведение в София, управлявал бизнеса си по телефона в двора на следствения арест. За споходилото го затруднение обясни самият той пред апелативния спецсъд в четвъртък.

„Директно ръководя 400 души и още 100 индиректно. Имам прекрасни служители, пряко управлявам ресторантите си, но през последните 6 месеца е ужасно трудно“, оплака се Денков пред магистратите. После обясни, че се опитвал да дава указания на подчинените си по телефона, който е в двора на ареста, но тъй като много арестанти чакали за разговор, времето му било малко.

Весо Брадата беше задържан на 1 септември на ГКПП Калотина, прибирайки се от почивка във Франция и Италия. Заедно с него била и любимата му Мис България 2001 Ивайла Бакалова. От известно време двамата живеели заедно. Затова била претърсена и нейната кола – рейндж ровър, където били открити вещи на Денков, 14 хил. лв. и 16 мъжки часовника.

Миската също беше в съда, за да подкрепи любимия. Той пък демонстира добро настроение и още на вратата на съдебната зала с усмивка и на висок глас поздрави: „Привет на всички“.

После целуна Бакалова, която беше зад него.

Според спецпрокуратурата Денков, който е собственик на ресторантите „Лебеда“, „Воденицата“ и „Боряна“, е част от престъпна група. За неин лидер е сочен собственикът на заложни къщи в кв. „Люлин“ Ивайло Георгиев – Пифа. В групата участвали още синът му Сашо Георгиев – Малкия Пиф, Георги Бижилов – Жоро Тениса, приятел на Васил Божков и още петима. Групата действала от януари 2018 до 28 август 2020 г. Пифовете развивали лихварска дейност с пари, които им давал Весо Брадата, твърди обвинението. Те отпускали сумите срещу огромна лихва, която се движела между 40 и 70%. За да прикрият незаконната си дейност, издавали заложни билети, че уж срещу парите било заложено злато.

Весо Брадата, който притежава финансова къща за отпускане на заеми „Маршал кредит груп“, твърди друго. Пред съда той обясни, че се познавал с един от обвиняемите, защото му изпращал хора, които искали да получат пари срещу залагане на вещ, а неговата фирма нямала разрешение за това.

По делото били разпитани близо 20 свидетели, някои от тях и с тайна самоличност.

„Финансирането на Пифа идва от Веско Воденицата. За всяка по-серозна сделка питат него“, твърдял един от тях. Думите му бяха прочетени от прокурор Мария Дойчева.

Според адвокат Ина Лулчева обаче свидетелите не говорели с конкретика. „Пифовете спекулират с познанството си с магистрати, полицаи и т.н.“, казал същият свидетел в разпита си, обясни адвокатката. Тя представи и документ, че финансовата къща на Денков не е предоставяла пари на другите обвиняеми.

За разлика от предишното заседание този път не бяха цитирани показанията на тайния свидетел, който твърди, че Весо Брадата се познавал с Васил Божков и търсел хора, които да ходят на протестите.

След едночасово заседание съдът остави Денков в ареста.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar