С две години по-малко ще лежи в затвора Веска Хаджиева от пловдивското село Труд, която миналия 13 януари удуши мъжа си в банята, съобщиха от Апелативния съд в Пловдив.

Бившата счетоводителка бе призната за виновна на първа инстанция и бе осъдена на 9 години затвор. С решението на въззивната инстанция присъдата на баба Веска става 7 години.

Тя и мъжът й Костадин имали дългогодишен брак. След смъртта на единствения им син преди 5-6 години отношенията между двамата се влошили много. Съпрузите живеели в една къща в село Труд, но на различни етажи и с отделни домакинства. На 13 януари 2019г. Веска започнала да си търси ключовете и тъй като не ги намирала, попитала мъжа си дали не ги е виждал. Той й отвърнал, че няма представа и да си ги търсела сама. По-късно в къщата отишли гости на Костадин, които били негови съседи и приятели. На тях той им казал, че на другия ден щял да ходи в болница в Пловдив, за да си прави медицински изследвания.

Няколко часа по-късно гостите си тръгнали, а Костадин влязъл във външната баня, за да се изкъпе. Веска го последвала и отново го попитала къде са й ключовете. Това провокирало пореден скандал между двамата, по време на който Костадин взел дървения си налъм и посегнал да удари жена си. Веска вдигнала ръката си, за да се предпази. В този момент Костадин изпуснал налъма, който счупил огледалото в банята. Острите части от счупеното наранили краката на мъжа. И Костадин, и Веска били много ядосани. Караницата им бързо преминала в сборичкване, при което двамата паднали на пода в банята. Веска успяла да докопа мъжа си за врата с двете си ръце и започнала да го стиска силно, докато той не спрял да диша. С хавлиена кърпа счетоводителката забърсала банята. След това поставила кърпата в найлонова торбичка и я изхвърлила в боклука, заедно с налъмите. На следващия ден Веска отишла на работа, като не споделила с абсолютно никой какво е направила. В същия ден приятелите на Костадин го потърсили и го открили мъртъв в банята. Ден – два по-късно за престъплението бе арестувана съпругата на жертвата.

Присъдата беше обжалвана от защитата с твърдението, че в случая подсъдимата е действала в условията на превишаване пределите на неизбежната отбрана, дължащо се на уплаха и смущение. По време на съдебното заседание апелативните съдии назначиха допълнителна комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза. С оглед заключението на вещите лица и подробен анализ на всички останали доказателства по делото, съдът прецени, че не са установени данни за наличие на уплаха и смущение у Веска Хаджиева по време на инцидента. Няма и основание да се приеме, че тя е действала в състояние на афект. Според решението на съда, в случая не може да се приеме и наличието на неизбежна отбрана. Това е така, понеже умъртвяването на пострадалия Веска Хаджиева е извършено, след като агресията, проявена от него спрямо подсъдимата, вече е била прекратена, той се е намирал паднал на земята и дезориентиран.

Апелативен съд – Пловдив прецени, че в конкретния случай правилно е преценено наличието на изключително смекчаващо отговорността обстоятелство, което обаче не е отчетено в пълна степен в присъдата. Отношенията между съпрузите от дълги години са били влошени. Установено е и наличието на физическа агресия от пострадалия спрямо подсъдимата и то за дълъг период от време.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване или протест пред ВКС.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar