Изходът на делото за взрива в Горни Лом е бил предрешен от самия обвинителен акт. Това заяви пред Нова телевизия бащата на загиналия Михаил – Димитър Димитров. През октомври 2014 г. в тамошния завод „Миджур“ загинаха 15 души.

„Естеството на обвинителния акт не предвещаваше нищо по-добро, въпреки че бяха назначени голям брой експертизи. Трябваше да се търси проблемът с вноса на тези мини“, заяви той.

Ден по-рано Видинският окръжен съд оправда по всички обвинения четиримата подсъдими – бившия собственик на завод „Миджур“ Валери Митков, Палма Иванова, която отговаряше за безопасните условия на труд там, ексшефа на служба КОС в МВР Божидар Василев и някогашния директор в специализирана дирекция на икономическото министерство Ивелина Бахчеванова. Митков и Иванова бяха обвинени в причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на служебни задължения, а Василев и Бахчеванова – в длъжностни престъпления. По време на разследването бяха изготвени експертизи, според които работата е била в примитивни условия, мините са били разбивани с чукове и взривът е бил въпрос на време. След решението Митков заяви, че причина за взрива може да е външна намеса.

Според Димитров обаче обвинителният акт е предопределил изхода на делото. Той допълни, че е готово да започне дело в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. „Правосъдие се раздава не само в България. Ако е необходимо, смятам да стигна и до Европейския съд. Хора от високите етажи на властта имат участие във вноса, износа и трансфера на тези мини. Това, че сме загубили една битка, не значи, че сме загубили войната. Искам да се накажат виновните, не искам да се наказват невинни“, каза той.

Близо 200 хил. мини, внесени от Гърция, останаха в складовете в Горни Лом след взрива. На няколко пъти кметът на близкия град Чупрене Ваньо Костин е подавал сигнал до институциите без резултат. Наскоро случаят бе проверен от Върховната административна прокуратура, която установи, че боеприпасите се съхраняват в нарушение. След това по случая се задейства и областният управител на Видин. Комисия направи оглед на място и обяви, че ще вземе мерки.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar