Както миналата, така и тазгодишната кампания по договорите за аренда и наем на земеделска земя, която е основата за получаване на евросубсидии в размер на 1.5 млрд. лв. годишно, предизвика хаос и суматоха сред фермерите и в общинските служби по земеделие.

Забърканата законодателна каша е толкова голяма, че Кампания 2018 е пред срив по думите на земеделския министър Румен Порожанов.

Причината е във влезлите в сила нови разпоредби в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) на 22 май тази година. Съгласно тях фермерите, които обработват земя под наем, с договори над 1 година трябваше да ги представят отново в областните земеделски служби – в писмена форма с нотариална заверка на подписите на страните и удостоверяване на съдържанието и до един месец. Това се отнасяше както за вече сключени договори, така и за нови.

Целта на промените беше да се спрат опитите за измама със земеделска земя, заради европейските субсидии, каквито случаи имаше масово през миналогодишната кампания, предимно в Северна България.

Сега обаче се оказва, че този едномесечен срок е неизпълним от фермерите със стари договори. Проблемът е бил представен от министъра на земеделието Румен Порожанов по време на заседанието на парламентарната комисия по земеделие и храни в четвъртък (14 юни), разказаха депутати пред Mediapool. http://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/2584/sittings/ID/9301

Взето е било решение чрез преходните и заключителни разпоредби в Закона за рибарството и аквакулртурите тази разпоредба да не важи за стари договори, а за новите срокът да бъде удължен до 31 юли. Тези промени се очаква да бъдат гласувани от Народното събрание в сряда, казаха депутати.

Според тях става въпрос за около 20 млн. декара земя, която се отдава под наем или аренда от собствениците им на регистрирани земеделски стопани. За 2017 г. регистрираните обработваеми площи възлизат на над 38.5 млн. декара, за които се разпределят 1.5 млрд. лв. субсидия по линия на директните плащания.

Поправките, които нажежиха напрежението

В момента ЗСПЗЗ предвижда договорите за наем на земеделска земя със срок, по-дълъг от една година, както и споразуменията за тяхното изменение или прекратяване да се сключват в писмена форма с нотариално удостоверяване на съдържанието и подписите на страните, извършени едновременно.

Това означава, че отивайки при нотариус са необходими две заверки, а не само една, както беше досега. Съгласно изменението на закона и за двете заверки (на подписа и на съдържанието) се събира една такса от 10 лева. Разписани са и конкретни изисквания какви документи трябва да провери нотариусът при този тип сделки. След това договорите за наем трябва да се впишат в службите по вписванията и да се регистрират в съответната общинска служба по земеделие. Това правило важи за новите договори.

За договорите, сключени преди влизане на промените, се изисква собственикът на имота да потвърди до 22 юни с декларация в общинската служба по земеделие истинността на подписания вече договор.

Това обаче се е оказало неизпълнимо условие за едрите фермери, предимно зърнопроизводители, които имат стотици декари земя под наем и трябва да издирят десетки собственици, твърдят депутати. Част от тях са в чужбина и са отказали да дойдат в България, за да изпълнят новите разпоредби, твърдят фермери пред „Капитал“. Именно по тази причина сега се предлага това изискване да не важи за вече сключени договори за наем над 1 г.

Друга поправка в ЗПСЗЗ, която се очаква да предизвика нови драми с договорите за наем, е свързана с правото, което се дава на съсобственик на земеделска земя, чиято собственост е повече от 25 на сто идеални части от съсобствен имот или със съсобственик, упълномощен от съсобственици, притежаващи общо с него повече от 25 на сто идеални части от съсобствения имот, да го отдаде под наем. И тук пълномощното трябва да бъде с нотариална заверка на подписите и съдържанието.

Това на практика означава, че притежател на 26 дка в имот от 100 дка може да го отдаде целия под наем без знанието на останалите собственици. Те пък от своя страна може да са сключили също договор за наем. Тогава печели този, който първи е регистрирал договора в общинската служба по земеделие. Така може да се окаже, че печеливш е този с 26 дка, който ще обработва общо 100 дка, въпреки че другите съсобственици не са съгласни.

Преразпределяне на „белите петна“

Депутати предполагат, че тези разпоредби са вкарани с цел да се преразпределят между едрите фермери т.нар. „бели петна“. Това са парцели, които пустеят и според закона трябва да се разпределят пропорционално по служебен път между арендаторите в едно землище.

Така в случай, че собственикът не успее да потвърди с декларация сключения вече договор до 22 юни, законът предвижда този договор да бъде анулиран в края на стопанската година, което е през октомври.

По този начин ще се освободят парцели (бели петна), които ще бъдат разпределени пропорционално по служебен път между арендаторите в едно землище. Това означава, че след „служебното“ разпределение парцелът може да попадне при друг земеделец, а предишният арендатор с непотвърден договор да не може да го предостави по време на проверките на заявленията за директни плащания, които се правят през есента, и това да го лиши от субсидии, независимо че го е обработвал.

Ситуацията би била неблагоприятна и за всички фермери, които са кандидатствали за друг тип подпомагане, например агроекологични плащания, с проекти по различни схеми от Програмата за развитие на селските райони и др. При кандидатстването те са посочили определени парцели, които обработват и които трябва да поддържат спрямо изискванията за подпомагане в рамките на няколко години, най-често пет.

В четвъртък по време на заседанието на земеделската комисия в парламента ресорният министър Румен Порожанов е казал, че „кампанията (за подпомагане на земеделските производители – бел. авт.) е пред срив“, пише „Капитал“. По думите му трябва спешно да се намери компромис за съществуващите случаи с договори за наем, защото е възможно да се стигне до силно увеличаване на т.нар. бели петна.

Поправки на поправките

Така в четвъртък земеделската комисия е предприела спешен нов ремонт на прясно ремонтираният ЗПСЗЗ.

Предложението е за стари договори за наем над 1 година, да не се иска подаване на декларация от собственика на имота, а за новите договори срокът да бъде удължен до 31 юли, казаха депутати.

По време на заседанието е бил коментиран и друг текст от последните промени, свързан със заложения в момента последващ контрол на нотариално заверените договори за наем от съдиите по вписванията, които ги регистрират. Според Нотариалната камара такова изискване би довело до забавяне на вписванията. Затова очакванията са тези текстове също да отпаднат от закона.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar