Отстранената директорка на „Медицински одит“ се обяви за жертва на вътрешен конфликт в агенцията.

Ексклузивно пред NOVA Златица Петрова отговаря, прикривани ли са лекарски грешки при редица смъртни случаи.

Златица Петрова отрича всичко, за което прокуратурата я разследва. На първо място прикриването на вина на лекари, които се разминавали без наказания.

„Абсолютно невъзможно е това. Спекулира се с ритъма на работа на агенцията, защото не се познава. Има протокол, който самият екип връчва в деня или три, или четири дена по-късно на лечебното заведение“, обясни проф. Златица Петрова, временно отстранен директор на ИА „Медицински одит“.

А бивши колеги на началничката на така наречения „медицински ДАНС“ ни изпратиха записи.

„-Кой лъже и кой манипулира подписката за четвърти път, това искам ясен отговор.

-Не могат в нищо да ме обвинят, никой точно.“

Но Златица Петрова не се разпозна в записа.

„Не е моят глас, този не е моят глас“, заяви проф. Петрова.

А бивши служители разказват и за други случаи.

„При съставяне на един акт, да бъда принуден да се откажа от тези факти. Казва се примерно“ „Починал е пациентът, но той е починал вкъщи, не в лечебното заведение“.

Имало и указания как трябва да бъдат попълнени документите, за да се прикрият нарушенията.

„Едни медицински изделия не минават през една болнична аптека, което е задължение. В доклада да го няма това, че медицинските изделия не минават през аптеката“, заяви Росица Павлова, бивш служител в ИА „Медицински одит“.

А според Златица Петрова причината за всичко е конфликт в самата агенция.

„Тази експертка първо не е лекар и е много трудно един икономист да коментира медицински случаи и второ тази служителка е в съжителско с главния секретар – господин Евлогиев, който е автор на този сигнал до прокуратурата“, заяви проф. Петрова.

Самият Евлогиев на свой ред обвини бившата си шефка в опит за бягство от отговорност, изпълнено от лъжи и внушения. Едно е ясно – сега всичко е в ръцете на прокуратурата, а дали след разследването ще се стигне до обвинение, а след това и до присъда.

„Смятам, че шумът, който прокуратурата вдигна, го вдигна доста рано. Бих се радвала, ако бяхме чули тези гръмки изказвания, след като имахме акт на съда“, коментира Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

А здравният министър – шеф на Златица Петрова, днес не коментира твърденията на подчинената си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar