35 цветни фотоса от Индокитай, Шриланка, Турция и Индонезия, обединени под мотото „Срещи с Изтока“ подреди в салоните на старозагорското читалище „Св. Климент Охридски“ съдията от пловдивския апелативен съд Христо Крачолов.

Изложбата е част от дипломната му работа при защитата на магистърска степен в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Много преди да се насочи към правото роденият в Чирпан Христо се запалил под фотографията, първият си апарат „Смяна 8“ получил още като ученик в началните класове. След прожекция на игрален филм , чийто главен герой сам проявявал лентите си се обзавел и с лаборатория в домашната баня. За първата си вече професионална изложба му се наложило да подбира измежду над 400 кадъра, заснети с апарат „Никон“ по време на екскурзии по далечните и екзотични дестинации във времето между 2012-2015 година.По съвета на научния си ръководител доц. д-р Николай Лаутлиев е разделил кадрите в три раздела: пейзаж, портрет и жанрова композиция. Сред портретите особен интерес предизвиква образът на възрастен мъж с характерната за някогашния виетнамски „вожд и учител“ Хо Ши Мин/1890-1969/ брадичка.Оказва се, че пред обектива е попаднал витнамец, монах в манастир по делтата на река Меконг.

„Много азиатски страни, за които преди години само бяхме чували и трудно намирахме на картата, днес развиват изключително бързо своя туризъм. Удивително е да посетиш кътчета в Турция, Шри Ланка, Индокитай и Индонезия, където хората живеят без телефон и интернет, но простичко и щастливо.Там природата, хората и средата, в която живеят и работят, в съчетание с невероятното осветление и цветове са силно фотогенични, предизвикателни. Те предлагат фантазия за фотографа, нестандартни композиционни решения, колористични варианти, всичко което бих искал да покажа…“, коментира авторът, който е прибавил към снимките и кратки текстове – обяснения за местата , където е натискал спусъка на апарата си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar