Петдесет години след покушението срещу Робърт Ф. Кенеди, които се навършват днес, семейството му продължава да смята за съмнителни обстоятелствата около смъртта му и залавянето на убиеца, предаде тв Ей Би Си.

На 5 юни 1968 г., по-малко от 5 г. след смъртта на брат си – Джон Ф. Кенеди, сенаторът демократ и бивш главен прокурор на САЩ пристига в препълнената зала на хотел „Амбасадор“ в Лос Анджелис. В разгара на изборите за номинация на демократите за предстоящите президентски избори, в които Робърт Кенеди е кандидат, същата вечер той обявява победа в Калифорния с 46% срещу 42% над съперника си – сенатора от Минесота Юджийн Макарти. Триумфалната развръзка е ключова за 42-годишния Кенеди, който влиза в надпреварата закъснял – едва на 16 март 1968 г.

Напускайки залата, той минава през хотелската кухня за по-пряко. Въпреки че бодигардът му – бившият агент на ФБР Бил Бари, го е посъветвал да избягва помещението. В препълнената кухня Кенеди се спира, за да се здрависа със сервитьора Хуан Ромеро. В този момент Сирхан Бишара Сирхан, 24-годишен палестинец, открива огън с револвер. Кенеди е прострелян на три места, петима други души са ранени. На следващия ден Робърт Кенеди умира.

„Моята единствена връзка с Робърт Кенеди бе неговата твърда подкрепа за Израел и умишления му опит да изпрати 50 бомбардировача в Израел с очевидната цел да навредят на палестинците“, каза по-късно Сирхан. На следващата година той е осъден на смърт, но през 1973 г. присъдата му е смекчена на доживотен затвор.

Половин век по-късно много въпроси около смъртта на бившия главен прокурор на САЩ остават без отговор. Синът му Робърт-младши (64 г.), адвокат в сферата на околната среда, твърдо вярва, че истинският убиец е успял да се измъкне и че случаят трябва да бъде разследван отново. Робърт-младши стигнал до това заключение след среща м.г. със Сирхан в затвора.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar