135 от 183-ма прокурори от Националната дирекция за борба с корупция в Румъния (ДНА) оспориха аргументите на правосъдния министър Тудорел Тоадер, с които той иска оставката на шефката на ДНА Лаура Кодруца Кьовеши. Прокурорите твърдят, че искането на министъра се основава на неистини, предположения и непроверена медийна информация, съобщи „Романия инсайдър“.

В съобщение до медиите прокурорите казват, че са внесли във Висшия съдебен съвет искане да получат възможност да защитят професионалната си репутация и независимостта на прокурорите в ДНА.

В Румъния продължават демонстрациите в защита на Кьовеши. В неделя вечер въпреки ниските температури хиляди хора излязоха на протести по улиците на няколко града с призиви за оставката на министъра на правосъдието Тудорел Тоадер, който иска да уволни Кьовеши. Само в центъра на Букурещ се събраха около 4000 души.

Решение за отстраняването на Кьовеши може да вземе президентът. Държавният глава Клаус Йоханис определи доклада на правосъдния министър като „лишен от яснота“. По-рано Йоханис бе заявил, че не вижда причини за отстраняване на Кьовеши от поста.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar