Родителите да носят наказателна отговорност, ако не пращат децата си на училище. Тези промени в Наказателния кодекс подготвят от ВМРО.

Предложението идва след жестокото убийство на дядото в столичния жк „Люлин“. Дни след като 86-годишният Стефан Янев сигнализира, че трите му внучки – на 13, 14 и 18 години, никога не са ходили на училище, бе открит пребит до смърт. Като обвиняеми са привлечени дъщерята и зет му.

„Обсъждаме тази идея от дълго време. Проблемът с родителската отговорност трябва да се постави на дневен ред, особено след трагичното събитие в „Люлин“, обясни за „24 часа“ депутатът от ВМРО Милен Михов. И допълни, че законопроектът все още не е готов, а в момента се водят разговори както на експертно ниво, така и с педагози и юристи.

„Ако спираш децата си от образование, ги лишаваш от бъдеще. Това е кражба на щастие. Престъпление е и към обществото, защото това лишава бъдещите граждани от възможност да се трудят и да допринасят за него“, мотивира промените Михов.

Предвижда се наказанието да бъде „реципрочно на щетата“. Ако недопускането на децата до училище е свързано с принуждаването им към криминални постъпки – кражби, склоняване към проституция и др., за родителите ще бъде предвидено най-тежкото възможно наказание.

Освен това към присъдата ще се прилагат и финансови санкции.

„Притеснявахме се, че тази идея ще бъде погрешно тълкувана като дискриминационна и насочена към определена група в обществото. Случаят от „Люлин“ показва, че подобни неща стават не само в определена общност или маргинална група“, каза още Михов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar