Мярката 60/40 е неработеща и трябва да бъде трансформирана в 60/0 – за това настоява Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). От там обръщат внимание и на необходимостта още сега да започне разработване на програма за излизане от кризата, като се набележат мерки за след вдигането на извънредното положение. Миналата седмица работодателската организация не подписа правителственото постановление за схемата 60/40, защото, според нея, тя е неработеща.

АИКБ настоява да бъдат направени изменения и допълнения в Закона за мерките и действията по време на извънредно положение, така че държавата „реално да поеме 60 на сто от осигурителния доход на работника“, чието работно място е застрашено поради кризата, и това да е всичко, което нетно неработещите получават като обезщетение. Предложението на АИКБ е държавата да изплаща за срок до 3 месеца директно на работниците, чиито работни места са застрашени, обезщетения, които така или иначе дължи, при това до 12 месеца при настъпването на безработица.

Асоциацията предлага още изплащане на извънредна еднократна безвъзмездна помощ от 1000 лв. за самонаети и микропредприятия с до 9 заети. По изчисления на организацията разходите за подобна мярка биха стрували на държавата при оптимистичен сценарий 171 млн. лв. и 278 млн. лв. при песимистичен сценарий. В първия вариант от нея биха се възползвали 170 995 микрокомпании, а при втория – 277 798. Подобни мерки бяха въведени вече в Гърция, Италия и Хърватия и др.

За туризма асоциацията препоръчва облекчено издаване на визи на основните групи туристи на място в България, разрешаване на дейността на малки семейни хотели и ресторанти, освобождаване от плащания на наеми за неработещи обекти. Предлага се също държавата да дава ваучери за здравна превенция и рехабилитация на работници и служители в размер на 720 лв. за календарна година.

Сред другите мерки на АИКБ са замразяване на заплатите в публичния сектор на равнището от 2019 г. и редуцирането на публични разходи, свързани с покупки на вносни стоки, които не са свързани с КОВИД-19.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar