Водачите, които нямаха основателни причини за влизане в столицата бяха масово връщани във вечерния часови прозорец, който бе отворен в 18 ч. и бе затворен в 20 ч. Това бяха основно хора, които нямат служебни бележки, удостоверяващи, че работят в София, съобщава БНР. Според полицаи това са граждани, декларирали преди дни при излизането си от града, че по неотложна работа им се налага да отидат в провинцията. Сега се връщат с обяснението, че утре са на работа, но не разполагат с такъв документ. Заради това, макар и след пререкания с проверяващите ги представители на реда, те не са допускани да влязат в София.

Километрични опашки се извиха иначе очаквано на КПП-тата около София в разрешения часови прозорец за влизане в столицата – от 18 до 20 часа. Полицията проверяваше всеки един автомобил и съпътстващите документи. Според МВР обаче трафикът се е оказал по-слаб от очаквания. Нямаше голямо напрежение на пропускателните пунктове. Проверките вървяха бързо, разказва Националното радио. Това вероятно означава, че огромна част от хората, които напуснаха София в дните преди празниците, още не са се прибрали. Съществува и версията, че много хора може изобщо да не се върнат тези дни в София, в изчакване блокадата да падне или поне да бъде смекчена. Става дума особено за тези, които са без работа, които могат да работят от дистанция, които са в отпуск. Това може да е от страх от глоби, от това да не ги върнат, да не ги карат да подписват документи.

Влизащите в София ще подават задължително декларации, в които ще посочват на какво основание са напуснали столицата и през кое точно КПП. Това обяви по-рано шефът на СДВР Георги Хаджийски на импровизиран брифинг на един от контролните пунктове край София. От думите му не стана ясно къде точно ще се записва това. В декларацията няма подобна графа.

Хаджийски предупреди завръщащите се да внимават какво записват, защото ако се установи несъответсвие, нарушителиете ще бъдат подавани в районна прокуратура за образуване на досъдебни производства за документни престъпления. На въпрос дали вече има установени такива разлика, той отговори, че има 90 подобни случая.

Шефът на СДВР обяви, че в София ще се влиза само във времевите прозорци, посочени в заповедта на министъра на здравеопазването – от 6 до 8 сутрин и от 18 до 20 ч. вечерта. На практика това означава, че ако няма някаква промяна, то голямото завръщане ще може да се осъществи само привечер днес и утре сутрин. За тези 4 часа и ако всеки попълва декларация, то вероятно ще има огромни струпвания.

Преди влизане в сила на заповедта на здравния министър, от София са излезли 60-70 хиляди коли, а след нея – още 16-17 хиляди, обяви Хаджийски. Очаква се повечето от тях да се опитат да се върнат в столицата след края на четирите почивни дни.

Ден по-рано, вътрешният министър Младен Маринов обяви, че „тарикатите“, които са лъгали в основанието за напускане ще имат проблеми при завръщането си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar