Незабавен ремонт на Съдебната палата в Карлово и съдействие за това от страна на Министерството на правосъдието и Висшия съдебен съвет искат адвокатите от Карлово. Причината е, че от 2017 година сградата на Карловския районен съд е затворена за ремонт и изграждане на допълнителна постройка. Това се наложи заради пропукване на носещата конструкция – стени и междуетажни плочи на една част от сградата, която стана опасна през 2017 г.

През декември 2019 г. бе дадено началото на проект за реконструкция и основен ремонт на пропуканата пристройка и основната сграда на съда и изграждане на вторична постройка. Цялата стойност на проекта е 1 395 465 лева. Той трябваше да бъде реализиран за 275 дни. Това означаваше, че през септември 2019 г. сградата трябваше да е завършена. Ремонтът обаче бе спрян заради лошо качеството на изпъление. По проекта се работи само една година и дейностите са преустановени, припомнят адвокатите в писмо до Министерството на правосъдието и Висшия съдебен съвет, припомни адвокат Тошко Стоев.

През това време Висшият съдебен съвет наема за нуждите на Районен съд – Карлово частна сграда, в която са настанени кабинетите. Месечният наем е 4000 лева. А за съдебни зали са пригодени учебни стаи в Професионална гимназия „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“.

Наетата за нуждите на съда административна сграда обаче няма необходимите условия за работа, съдебните служители са наблъскани до краен предел в тези стаи, за всеки от тях има работна площ до 2 кв. м. Освен това за всяко съдебно дело съдиите и съдебните служители транспортират всички необходими материали – обемисти папки, веществени доказателства, документи до сградите, в които са заседателните зали. А в ситуацията на ограничителните мерки заради Ковид-19 пък положението бе нетърпимо, припомнят адвокатите – те чакали заедно с гражданите на опашка, от която пропускали по един човек да влиза в сграда по работа, обясни адвокат Стоев.

Председателят на Районен съд – Карлово Асима Петрова потвърди, че наистина ремонтът на Съдебната палата е спрян година след старта му, причината е некачествена работа на наетата фирма. Според Петрова сега положението със сградата на съда е направо трагично.

Адвокатите в Карлово настояват да бъде възобновен ремонтът на Съдебната палата и в той да бъде завършен качествено и в кратки срокове. Ако обаче продължи неглижирането на проблема, то те ще започнат ефективни протестни действия, включително и отказ да се явяват на дела.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar