„Не може министърът на регионалното развитие Виолета Комитова да предлага да издаде виза за строеж на чисто нова сграда за детска болница върху законно съществуващ строеж, защото няма акт от страна на собственика (МЗ) за премахване на строежа и за отписването му като актив и съответно заличаване от кадастралната карта“ , коментира за БНР изпълнителният директор на Здравната инвестиционна компания инж. Иван Алексиев.

Никой не е поискал издаване на „виза“. Поискано е допускане за изменение на действащия застроителен план. Т.е. легитимния собственик на земята е поискал разрешение да изработи застроителен план.

Процедурата е следната:

На база на искането се издава заповед за допускане. В тази заповед трябва да се укажат допустимите параметри на зоната, в която се намира имота. Освен това се указва и с кого трябва да се съгласува ПУП-а. С издаването на такава заповед се спират всички бъдещи процедури по изменение до одобряване на поисканата за имота. След изготвяне на ПУП-а и неговото съгласуване, ПУП-ът се разглежда на Национален експертен съвет, където се одобрява или отхвърля.

След одобряване на ПУП-а се издава заповед за влизането му в сила. Чак тогава може да се издава „виза“ или да се проектира директно по извадка от застроителния план, ако е разработен във фаза РУП- работен устройствен план“, подчерта за БНР инж. Алексиев.

„На срещата в парламента вчера за детската болница не бяха и поканени работещите по проекта , посочи още изпълнителният директор на Здравната инвестиционна компания .

От консорциума Обединение „Детско здраве “ съобщиха междувременно, че във връзка с постъпили запитвания по отношение на дискусията за Национална детска болница вчера, нито компаниите в него или експертите, ангажирани с каузата Национална детска болница, са информирани или търсени за участие.

„Нямаме логично обяснение защо не сме поканени, но сме убедени, че можем да построим най-добрата болница за децата на България.

Тук е моментът да подчертаем, че компаниите в ДЗЗД „Детско здраве“ имат доказан във времето опит и експертиза в изграждането на лечебни заведения. В България примери за уменията ни са сградите на УМБАЛ „Света Екатерина“, на болница Токуда, на УниХоспитал в Панагюрище, съвременният лъчетерапевтичен блок на СБАЛО и др. Имаме международна подкрепа от Dutch Health Architects, проектирали Erasmus Medical Center в Ротердам, Холандия, Next Generation Hospital в Братислава, Словакия, Princess Elisabeth Children’s Hospital в Гент, Белгия и др.

Заявяваме отново, че имаме пълния капацитет и знания да изпълним договора си и да построим Националната детска болница за малко повече от 2 години. Последната необходима крачка за осъществяване на този висш български приоритет е в ръцете на институциите“, посочват от консорциума Обединение „Детско здраве.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Benjamin Tennyson
Benjamin Tennyson
15 октомври 2023 12:24
Гост

https://www.walgreensreceiptsurvey.co/ is a website where customers of Walgreens can provide feedback on their shopping experience. It allows customers to participate in a survey and share their opinions, suggestions, and concerns with the company.