Трябва да изляза, че ще я убия, казва преподавателка по адрес на тийнейджърка със специални потребности

„Направо ще ѝ счупя главата. Трябва да изляза, че ще я убия“, казва преподавателка от Центъра за специална образователна подкрепа в Бургас.

Друга добавя: Аз имам час с тебе, сами ще останем…“.

Репликите са насочени срещу тийнейджърка със специални потребности, която присъства в стаята в момента на заканите.

Психическите

атаки са заснети

на видеоклип, който най-изненадващо се появи на 1 август в социалните мрежи. Неговият автор е анонимен, а предположенията на ръководството на центъра са, че е правен преди около 4 години.

„Не мога да кажа точно кога е снимано видеото. Предполагам, че е отпреди 3-4 г., тъй като една от колежките, която се вижда на кадрите, вече е пенсионирана. Тогава последно е работила с това дете. Другата колежка е наш служител, но в момента е в платен годишен отпуск. Не знам кой е третият човек, направил записа, надявам се скоро да разберем. За мен

поведението на

учителките е

недопустимо

и те трябва да понесат своята отговорност. Но не по-малко виновен е този, който е направил записа и толкова години не е сигнализирал никъде – нито пред мен, нито пред която и да е институция.“

Така коментира ситуацията директорката на центъра Диана Костова.

Междувременно прокуратурата се самосезира и разпореди полицията да извърши проверка по случая.

Ще бъдат разпитани преподаватели и родители на деца, които посещават центъра. Ще се проверява и автентичността на видеозаписа, предизвикал огромен трус в социалната институция, която е на пряко подчинение на министерството на образованието.

Сезирана е и

Агенцията за

закрила на

детето

„На този етап институциите трябва да приключат своите проверки и едва след това аз мога да взема отношение. Ясно е, че всички по веригата ще понесат своята отговорност, тъй като е недопустимо както поведението на преподавателите от видеото, така и това на неговия автор.

Това да снимаш нещо такова и после никъде да не сигнализираш е нехуманно, дори престъпно. Имаме своите подозрения, но ще изчакаме полицията и прокуратурата да си свършат работата“, каза още Диана Костова.

Тя уточни, че към момента

учителката

от клипа

не е

уволнена

Тя била преподавател с опит, срещу нея, както и срещу останалите от екипа на центъра, досега нямало оплаквания от родители. „Напротив, децата идват с огромно желание, а колегите ми се раздават за тях“, категорична е Костова. Детето от записа все още редовно посещавало центъра, в който се грижат за общо 92 деца.

“ Надявам се да се разкрие истината“, казва директорката.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar