Административният съд в Плевен разпореди ново броене на всички бюлетини от над сто избирателни секции от изборите за общински съветници от миналата есен.

В протокол на Административния съд по делото срещу решението на Общинската избирателна комисия от 30 октомври 2023 г., с което е обявен поименният състав на Общинския съвет и броят на преференциите на всеки един от кандидатите, участвали в изборите се посочва, че трябва да бъде извършен оглед и преброяване на всички бюлетини от над сто избирателни секции от избора за общински съветници.

Огледът и преброяването ще се направят от вещи лица, които ще изготвят съдебно-техническа експертиза.

Казусът възникна в края на миналата година след като в едно дело бяха обединени 19 жалби срещу решението на ОИК – Плевен. Тогава беше разпоредено преброяване само на

недействителните бюлетини. Решението на Административния съд в Плевен потвърди това на ОИК. То бе обжалвано пред Върховния административен съд, който го върна за ново разглеждане от друг състав на плевенския административен съд.

Преброяването ще се извърши на 10 април от 10.00 ч. в Актовата ала на общината, а заседанието по делото е насрочено за 22 април

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar