[email protected]

Прокуратурата свърза Марин Димитров с контрабандни цигари на издирвания Николов, а Стефан с лобизъм в митниците за назначаване на удобни по границата

Шефката на митниците Петя Банкова е контактувала със Стефан Димитров от Хасково. Той и баща му Марин Димитров са били във връзка с главния секретар на МВР Живко Коцев, бившия вътрешен министър Бойко Рашков и настоящия Калин Стоянов. Марин и Стефан Димитрови имат участие в контрабандните канали на съгражданина си Никола Николов-Паскал, който чрез тях кадрувал в митниците, твърди прокуратурата.

Това най-общо е сюжетната линия на разследването на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията (КПК). Недосегаемият Паскал се издирва. Банкова и Стефан Димитров са в ареста. Бащата на младежа Марин е в „Пирогов“ със сериозен сърдечен проблем.

„Днес получих една много интересна информация, която не е свързана с каналите за изтичане, тоест не е контролирана. Разбрах, че има доказателства, че главният секретар Живко Коцев е свързан със схемата на контрабандиста Паскал. – разкри в петък вечер в „Панорама“ по БНТ журналистът от „24 часа“ Слави Ангелов. – Става въпрос за доказателства, събрани със специални разузнавателни средства, става въпрос за есемеси и снимки. Вярвам на тази информация, защото вярвам на източника ми“. Ангелов подчерта, че иска да е ясно – това, че в момента

Коцев може да излезе лошият герой, не означава, че вътрешният министър Калин Стоянов е добрият.

Петя Банкова е публична личност. Дългогодишен служител на ДАНС. От август 2023 г. е зам.-директор, а след това и шеф на Агенция „Митници“. Обвинена е като участник в престъпната група. Според прокуратурата е кадрувала в митниците под влиянието на Стефан Димитров в полза на каналите за контрабанда на Паскал.

За Никола Николов-Паскал се носят легенди от 25 г. насам. Оттогава е свързван с контрабанда на цигари в огромни размери. Първото му обвинение за това обаче е повдигнато едва на 4 април т.г. след операцията в митниците.

От разследването досега излиза, че Марин и Стефан Димитрови са били нещо като посредници между Паскал и Банкова, което тя отрича. Също като Паскал не са осъждани за престъпления, не са обвинявани, нямат и досиета в полицията.

По-интересен е бащата Марин Димитров – за него най-малко говорят свидетели, както и има най-малко публични данни за участието му в схемата. Присъства на снимки от иззети при акцията телефони, на които е с главния секретар на МВР Живко Коцев. За него говори като свидетел шофьорът на тир Кирил Петров, влязъл с товара в България преди Коледа. Натоварил ги в Сърбия, а у нас трябвало да се претоварят на друго ремарке и да заминат за Кипър. Тогава се обадил на Марин Димитров, който взел документите и повече не се появил. После в колата му са намерени мостри от същите цигари, с които бил натоварен тирът.

Името на Марин Димитров не за първи път попада в шумни дела. Той е бил свидетел два пъти. Веднъж

срещу бившия зам. вътрешен министър в тройната коалиция

Раиф Мустафа, който беше съден за подкуп. Втори път се появи по т.нар. канибалско дело през лятото на 2021 г., когато твърди за заплахи от 2010 г., отправени от Бойко Борисов. Тогава потърсил служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

Кариерата на 65-годишния днес Марин Димитров започва в МВР през 1985 г., когато е назначен за разузнавач в полицията в Хасково. През 1989 г. е повишен до старши разузнавач.

През 2010 г., когато е бил директор на ИАРА – агенцията по рибарство и аквакултури, комисията по досиетата публикува данните му като щатен служител на Държавна сигурност, каквито са били всички полицаи при комунизма.

Всъщност комисията огласява данни за него и преди 1985 г. А 3 години преди това е вербуван като агент на МВР с псевдоним Христов и след като се доказва като ценен информатор, е назначен официално на служба.

Остава в полицията и след демократичните промени. Пенсионира се от МВР и влиза в държавната администрация при правителството на НДСВ и ДПС.

От края на 2004 г. е шеф на дирекцията за финансови дейности и правно-административно обслужване в ИАРА, която е в структурата на Министерството на земеделието. След това е зам.-директор на службата, а от януари до август 2009-а е директор.

Точно по това време избухва скандалът с катерите, които трябва да купи ИАРА по обществена поръчка. Процедурата е минала, преди Марин Димитров да оглави агенцията. Договор е подписан с известна фирма, която доставя машини и услуги за държавната администрация. Димитров отменя конкурса, защото

ИАРА нямало как да плати сама 2,5 млн. лв.

за катерите. След това дава показания в ДАНС. Шефът на фирмата, която спечелила да достави катерите, се срещнал с него и му дал визитка, на която написал 50 хил. лева. На 11 юни този бизнесмен е арестуван и обвинен за предложен на Димитров подкуп, за да пусне поръчката.

Заедно с него е обвинен и тогавашният зам.вътрешен министър Раиф Мустафа, който също водил разговори с Димитров и на среща му дал листче, на което написал същата сума. Двамата са изправени на съд и през 2013 г. са окончателно оправдани. Прокурор по делото е бъдещият председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Управлявал ИАРА по времето на тройната коалиция, Марин Димитров е отстранен от високия пост след изборите през лятото на 2009 г., когато печели ГЕРБ. След това се връща в родното си Хасково.

Появява се на сцената през 2021 г., когато ГЕРБ сдава властта на първия служебен кабинет на Румен Радев.

Вътрешен министър е Бойко Рашков. Самият той разказа как по това време в кабинета му са идвали Ивайла Бакалова заради Нотариуса, съдия Цариградска, отново заради него, Илия Златанов по аферата „Осемте джуджета“.

На срещата Марин Димитров разказал на Рашков случка отпреди 11 години. Тогава министър на земеделието е Мирослав Найденов, а срещу него тече разследване за подкуп от 200 хил. лв.

Свидетел срещу Найденов е шефът на Държавен фонд „Земеделие“ Светослав Симеонов. Аферата е разкрита първо от опозиционната тогава РЗС на Яне Янев, който след това стана съветник по антикорупцията на Борисов. Преди това обаче Янев оповести, че Найденов е предложил подкупа на Симеонов, за да бъде изплатено ДДС на четири фирми, спечелили обществена поръчка за 17 млн. лв. За Светльо (вероятно шефът на ДФЗ) става дума и в записа „Двете каки“ между Борисов и тогавашния градски прокурор Николай Кокинов, вероятно записан от Мирослав Найденов.

Делото срещу земеделския министър не стига до съда.

11 г. по-късно Марин Димитров свидетелства, че Светослав Симеонов е бил заплашен от Борисов, за да оттегли показанията си срещу Найденов.

„Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо“. Тези думи към Симеонов се приписват на лидера на ГЕРБ.

Тогава дори Рашков не разкрива участниците в аферата с имена.

Симеонов е бил разпитан още през 2010 г. и е потвърдил заплахата,

но след това се отрича

от показанията пред съдия Румяна Ченалова, за което тя разказваше по време на скандала. Новото дело за заплаха към Симеонов беше изпратено в прокуратурата. Борисов беше разпитван в МВР.

„Разпитваха ме за заплаха, че някой ще го ям“, пошегува се бившият премиер.

„Измислици отпреди 13 години“, каза и адвокатът му Менко Менков. След акцията на ДАНС и КПК от миналата седмица Марин Димитров е единственият от тримата задържани, който не се яви пред съда заради здравословен проблем. Линейка го откара в „Пирогов“ точно преди заседанието по мерките за неотклонение.

В ареста остава обаче синът му Стефан. Младежът е на повечето разпространени в публичното пространство снимки, на които позира с главния секретар на МВР Живко Коцев, с Бойко Рашков, както и с други публични личности като бившата министърка на ГЕРБ Николина Ангелкова например (какво обяснява тя – виж карето долу).

Освен това прокуратурата твърди, че е бил в комуникация с шефката на митниците Петя Банкова и са снимани в хотел „Хаят“ в Правец. Димитров-младши е засечен от ДАНС в пътуване заедно със съгражданина си Паскал до Румъния, където е заловен тир с контрабандни цигари през февруари. От прокуратурата го посочват като активен участник в контрабандата, а парите легализирал с раздаването на бързи кредити в Хасково.

На заседанието по мерките за неотклонение в събота стана ясно, че Стефан Димитров поддържа и близки контакти с главния секретар на МВР Живко Коцев и е организирал срещите му с шефката на митниците Петя Банкова. Кабинетът на Коцев и жилището му бяха обискирани на 3 април, а той не вдигаше телефона си на никого от парламентарната група на ПП-ДБ. На следващия ден подаде оставка. В петък я оттегли след среща с премиера Николай Денков.

Така и не стана ясно официално дали Коцев е разпитан като свидетел и какви показания е дал. По делото бяха цитирани анонимни свидетели, които сами са признали, че са служители на МВР. От прокуратурата заявиха, че делото е на три дни и тепърва ще се разследва, а обвиняемите може да станат повече. Адвокат Аделина Натина, която защитава Банкова, посочи, че тя е контактувала със Стефан Димитров, за да търси информация за контрабандни канали, които да разбие. „Той познава Живко Коцев, Бойко Рашков и Калин Стоянов. Не е предполагала, че може да е замесен в престъпни деяния“, заяви Натина.

По разследването показания е дал и вътрешният министър Калин Стоянов, стана ясно в съда. Той остава на поста си и в служебния кабинет, което предизвика поредния скандал между бившите партньори в сглобката.

Премиерът Николай Денков обявява, че Живко Коцев оттегля оставката си като главен секретар, която подаде след обиските в кабинета му.

Защо „24 часа“ не публикува онези снимки

Снимки на арестуваните по аферата в митниците Петя Банкова, Стефан Димитров и баща му Марин бяха публикувани в различни сайтове и социални мрежи. На кадрите в различни конфигурации те са с главния секретар на МВР Живко Коцев, с Бойко Рашков, с Николина Ангелкова, както и други публични личности. Вероятно са иззети при обиските по време на акцията и са свалени от телефоните на задържаните. Но никой не посочва източник, нито фотограф.

Затова се въздържаме да ги публикуваме, тъй като няма доказателство за автентичността им и ясен източник, който ги пуска.

В събота прокуратурата имаше готовност да прожектира доказателства от разследването в съдебна зала. Беше подготвен и екран за това. Процедурно обаче пропуснаха да поискат показването, а защитата на обвиняемите също се възпротиви. „Връщаме се към времената, когато прокуратурата прожектираше“, заяви адвокат Иво Найденов, който защитава Стефан Димитров – основния герой на повечето снимки в интернет. Съдът отказа и така публиката не видя чатовете на задържаните, както и други любопитни материали, които се разгласяват само с разрешението на наблюдаващия прокурор.

През годините видяхме не един и два пъти публикувани разговори, записани със СРС-та, както и снимки, намерени в различни телефони. Някои изтекоха в медиите също като тези сега. Историята показва, че от тях нищо не излезе. Т.е. няма присъди и хора в затвора след подобни „разкрития“. А повечето дори не стигнаха до съда.

Ангелкова: Познавам Живко Коцев по-малко от година, не зная подробности за работата му

Бившият министър на туризма Николина Ангелкова излезе с позиция във връзка със снимките, разпространени в публичното пространство, на които е в компанията на главния секретар на МВР Живко Коцев и единия от задържаните за контрабанда при акцията в Агенция „Митници“ Стефан Димитров.

„Във връзка с медийни въпроси, коментари и внушения искам да изясня следното:

Познавам г-н Живко Коцев по-малко от година. За този кратък период сме се виждали както на публични събития, така и по поводи. Никога не съм се интересувала и не зная подробности за работата му. Съжалявам, че името ми се замесва в тази история с политически и МВР привкус.

Подчертавам, че нямам информация за дейността на хора, свързани с Коцев“, пише тя във фейсбук профила си.

„Моята работа е предимно в чужбина, а в България не реализирам никакви професионални дейности, свързани с администрация и институции, за да не създавам фон и спекулации поради биографията ми в изпълнителната власт и политиката. Нямам какво да крия, но отказвам да влизам в политическа интрига и името ми да бъде използвано от политически опоненти в какъвто и да е тълкувателен контекст. Ще съдействам на компетентните органи с истината, ако бъда потърсена“, заяви още Ангелкова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar