Стефан и Марин Димитрови са давали сведения на бившия вътрешен министър Бойко Рашков за купувачи на гласове в Хасково. Те са му съобщили и за списък с 28 хиляди имена и сумите, които са им дадени за изборите през 2022 г. Това стана известно по време на изслушването на настоящия депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ в парламентарната анкетна комисия, която проверява за корупция в митниците и „евентуалната роля на Асен Василев“.

Той добави още, че Марин Димитров му е дал информация за „смачкано от прокуратурата“ дело във връзка с бившия земеделски министър Мирослав Найденов и бившия премиер Бойко Борисов, като показа сигнала с подпис. Рашков отбеляза още, че Димитрови са обвинени за престъпление, извършвано от средата на 2023 г., а той е бил вътрешен министър до 31 юли 2022 г.

В комисията бе изслушан и бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров, който съобщи, че „един-два пъти“ е виждал Стефан Димитров на транспортния вход на Министерството на вътрешните работи. По думите му той е влизал през сраничен вход и заради това не е записван в книгата да посетители. След това шофьорът на Рашков го е придружавал от паркинга на министерството до кабинета на вътрешния министър.

От справка на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов от миналата седмица стана известно, че Бойко Рашков е имал десет срещи с Марин и Стефан Димитрови в министерството. Справката беше направена на база на книгата за посетители.

Бойко Рашков отказа да отговаря на въпроси

От изказването на бившия главен секретар на МВР стана известно още, че Марин и Стефан Димитрови многократно са посещавали Главна дирекция „Национална полиция“. Петър Тодоров каза, че ги е разпознавал и по скъп автомобил със затъмнени стъкла, който често е бил паркиран както около МВР, така и около ГДНП и КАТ.

„Чувал съм коментари от колеги. Те казват: Ние ги гоним тези със затъмнените стъкла, а те спират тук и идват при началника. Знам от коментар на колеги, че Стефан Димитров е бил на банкет на КАТ от пролетта на 2022 г… нещо като Нотариуса в Боровец.“

Веднага след Тодоров комисията трябваше да изслушан Бойко Рашков. В изложението си той заяви, че в Народното събрание се нарушават закони. Той визира цитираните от Станислав Балабанов данни, че със СРС са придобити данни, че Асен Василев е обсъждал назначение на нов директор на областната дирекция на МВР в Хасково. Рашков припомни, че според Закона за специалните разузнавателни средства данни, събрани със СРС, не могат да се изнасят публично. Рашков потвърди още, че Стефан и Марин Димитрови са присъствали на рождения му ден в сградата на МВР.

След тези думи Хамид и Рашков влязоха в спор и си разменипа серия от обвинения. „Тази комисия няма да постигне целите, за които се е събрала“, заяви Рашков и след това обвини членовете на комисията, че правят прибързани заключения. Това бе и аргументът, с който напусна залата и отказа да му бъдат задавани въпроси.

След това Хамид Хамид от ДПС предложи Рашков да бъде поканен в комисия отново. Тошко Йорданов отхвърли този призив с аргумента, че с напускането си Рашков е дал достатъчно ясен отговор.

От справките, получени днес в комисията от Агенция „Митници“ и Министерството на финансите, стана известно, че няма сигнали за нерегламентирано поведение на служители на митниците. Няма и сигнал за поискан подкуп от австрийски превозвачи от гранични служители. Заради тези данни Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ заяви, че твърдението, че смяната на директора на митниците и последвалото назначение на Петя Банкова е направено заради сигнал от чужди служби, не отговаря на наличните данни.

В справката от Агенция „Митници“, изпратена от новия директор Георги Димов, който доскоро бе заместник на Румен Спецов в НАП, се съобщава за прессъобщение, качено на сайта на митниците от 20 март 2024 г. В него се съобщава за 20 отстранени митнически служители заради сигнали за искани подкупи от австрийските власти.

Тошко Йорданов, председател на комисията, цитирайки справката от митницитеСтефан и Марин Димитрови влизали през страничен вход в Министерството на финансите, срещали се и с Банкова в сградата на Агенция „Митници“

В двете справки се посочва още, че Марин и Стефан Димитрови са посещавали институциите. Стефан Димитров се е срещал три пъти с Петя Банкова в сградата на агенцията още във времето, в която тя е зам.-директор. На 18 октомври 2023 г. тя се е срещала с Марин Димитров, Жечо Жечев и Петър Стоименов.

Този път получените документи не бяха предоставени на журналисти. Част от данните в тях бяха изчетени от Тошко Йорданов.

Миналата седмица служебният финансов министър Людмила Петкова заяви, че няма данни Димитрови да са влизали в министерството, но обеща да провери. Днес в писмото от Петкова се посочва, че Марин и Стефан Димитрови са посещавали министерството „два или три пъти“. Те също са влизали от страничен вход и са съпровождани от Лъчезар Ставрев – експерт към политическия кабинет на Асен Василев, поради което не са записвани в книгата с посетителите.

Няма данни Никола Николов-Паскал, сочен за ръководител на престъпната група, да е посещавал двете институции.

Докладът на комисията ще бъде изпратен на прокуратурата

В края на днешното заседание председателят на комисията Тошко Йорданов съобщи, че утре ще се проведе извънредно изслушване на преназначени и уволнени от митниците от времето, в което Петя Банкова е директор. Поканен за изслушване е и бившият финансов министър и съпредседател на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Асен Василев. Очаква се той да не присъства заради пътуване. Извънредно заседание ще има и в четвъртък, като тогава ще бъде приет докладът на комисията, с който тя приключва дейността си. Йорданов не отговори на въпрос на „Дневник“ кога се очаква докладът да бъде гласуван в зала, но даде заявка, че той ще бъде изпратен на прокуратурата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar