Главният прокурор на Полша съобщи в парламента, че шпионският софтуер „Пегас“ е бил използван срещу стотици хора при управлението на предишното правителство на Полша, предаде Асошиейтед прес.

Адам Боднар заяви пред депутатите, че намира следенето за „шокиращо и депресиращо“. „За мен е тъжно, че дори в тази зала говоря с хора, които са били жертви на тази система“, каза Боднар пред Сейма, долната камара на парламента.

Боднар, който е и министър на правосъдието, не уточни кой точно е бил обект на наблюдение от страна на шпионската програма. Той представи информация, която главната прокуратура изпрати миналата седмица на Сейма и Сената.

Данните показаха, че „Пегас“ е бил използван при делата на 578 души от 2017 до 2022 г. и е бил ползван от три държавни агенции.

Боднар заяви, че софтуерът е генерирал огромна информация за „личния и професионалния живот“ на поставените под наблюдение.

Израелският софтуер „Пегас“ се смята за инструмент за борба с престъпници и терористи. Появиха се обаче доказателства, че някои правителства са го използвали срещу политически опоненти, журналисти и правозащитници.

Софтуерът дава пълен достъп до мобилното устройство на наблюдавания, като позволява изтичането на пароли, снимки, съобщения, контакти и история на сърфирането в интернет и активирането на микрофона и камерата за подслушване в реално време.

Използването му в Полша по време на предишното правителство, ръководено от партията „Право и справедливост“, доведе до обвинения, че властите злоупотребяват с власт и подкопават демократичните гаранции.

Разследванията за използването му започнаха след встъпването в длъжност на министър-председателя Доналд Туск през декември.

„Използването на „Пегас“ през тези няколко години отрови същността на демокрацията в Полша“, заяви депутат от коалицията на Туск.

Миналия месец Ярослав Качински, ръководител на „Право и справедливост“, заяви по време на показанията си пред разследващата комисия, че „използването на „Пегас“ е било в съответствие със закона“ и че в 99% от случаите той е бил използван срещу престъпници.

Източник: БТА, Анелия Пенкова

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar